Μπαχρέιν: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 17:32

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

A- A A+

Διαδηλωτές στο Μπαχρέιν εξακολουθούν να ασκούν πίεση στο καθεστώς, ενώ ο επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικ Μάλεν που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Μανάμα χαιρέτισε τις «αλλαγές» τις οποίες δεσμεύθηκε να κάνει η μοναρχία.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ σιίτες κληρικοί τους προτρέπουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους επτά ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην αρχή της εξέγερσης.

Στην πλατεία, επίκεντρο των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος εδώ και δώδεκα ημέρες, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Μπαχρέιν.

«Θέλουμε να φύγουν οι αλ Χαλίφα από το Μπαχρέιν», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο Αχμεντ Αμπντάλα, 20 ετών, αναφερόμενος στη σουνιτική δυναστεία που κυβερνά εδώ και 200 χρόνια το Μπαχρέιν, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι σουνίτες.

Όμως τα κινήματα της αντιπολίτευσης, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες, δεν φαίνεται να επιθυμούν την πτώση του καθεστώτος, αλλά ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και μία «αληθινή» συνταγματική μοναρχία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν απούσες από την πλατεία του Μαργαριταριού, όμως ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές.

Εξάλλου χθες Πέμπτη ο ναύαρχος Μάλεν συναντήθηκε με τον βασιλά Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα και τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα.

Στη διάρκεια της συνάντησής του ο Μάλεν χαιρέτισε για μία ακόμη φορά «τον πολύ μετριοπαθή τρόπο με τον οποίο ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας αντιμετώπισαν την κρίση», όπως δήλωσε ο λογαχός Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

Παράλληλα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στον βασιλιά του Μπαχρέιν ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση προς έναν διάλογο με τους διαδηλωτές, όμως προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Εθνική Ασφάλεια Τομ Ντόνιλον είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα στον οποίο «εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του πρίγκιπα για εθνικό διάλογο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή