Γκρούεφσκι: Είχαμε δεχθεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 15:31
UPD:17:40

Την πρόταση ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» είχε αποδεχθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως ο ίδιος χθες Κυριακή - πρόταση όμως που είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.

A- A A+

Την πρόταση ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» είχε αποδεχθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως ο ίδιος χθες Κυριακή - πρόταση όμως που είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.

Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είχε αποδεχτεί τη συγκεκριμένη πρόταση είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκρούεφσκι αναγνωρίζει δημόσια ότι η κυβέρνηση του είχε αποδεχτεί την πρόταση.

Την πρόταση είχε υποβάλει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2008.

«Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)" και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση», δήλωσε σχετικά ο κ. Γκρούεφσκι.

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην οποία ο κ.Μιλόσοσκι αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ απόδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις του κ.Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μεταξύ αυτών και την πρόταση του μεσολαβητή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά και τότε ο Αμερικανός διπλωμάτης επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ. Γκρούεφσκι υποστηριξε εξάλλου ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν: «Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν είκοσι χρόνια και ως εκ τούτου, μία προεκλογική περίοδος των δύο μηνών, λίγο-πολύ δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στις συνομιλίες για το όνομα. Εμείς και σ' αυτούς τους δύο μήνες θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στις συνομιλίες, προσπαθώντας να επιτύχουμε πρόοδο ή να καταλήξουμε σε λύση», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

ΥΠΕΞ: Η στάση και οι πράξεις τους καθενός είναι καταγεγραμμένες «Η πορεία, η στάση και οι πράξεις του καθενός στις διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι γνωστές και καταγεγραμμένες», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

«Το ζητούμενο», πρόσθεσε, «δεν είναι τι θυμήθηκε ή αποσιώπησε ο κ. Γκρούεφσκι τρία χρόνια μετά. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σήμερα, τώρα».

Επιπλέον, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας». «Προτάσεις», τόνισε, «που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε άρση του αδιεξόδου».

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Εξακολουθούμε να αναμένουμε λύση που θα απελευθερώσει το ευρωατλαντικό μέλλον της γειτονικής χώρας και θα δημιουργεί πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

«Τα δεδομένα αυτά αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε ομόφωνες αποφάσεις διεθνών οργανισμών και απομένει στην ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να κάνει τα βήματα που της αναλογούν», κατέληξε ο κ. Δελαβέκουρας.

Ντ. Μπακογιάννη: Αδιαλλαξία εν όψει εκλογών

«Οι δηλώσεις του κ. Γκρουέφσκι αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι ενόψει της διεξαγωγής εκλογών στη χώρα του επενδύει και πάλι στον εθνικισμό και την αδιαλλαξία, που οδήγησαν την ΠΓΔΜ στο περιθώριο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», σχολίασε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο κ. Γκρουέφσκι γνωρίζει πολύ καλά το περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου του Βουκουρεστίου, από το οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση, αλλά και καμία σύμμαχος χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ξεφύγει», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Καταλήγοντας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «έστω και τώρα χρήσιμο θα ήταν να πει ο κ. Γκρουέφσκι την αλήθεια στο λαό του, για να μπορέσει να βρεθεί λύση, στο πλαίσιο της απόφασης του Βουκουρεστίου, που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή