Στο τραπέζι είναι όλα τα σενάρια για τον τερματισμό της επικίνδυνης κατάστασης στη Λιβύη, με τη διεθνή κοινότητα να εξετάζει και στρατιωτικές λύσεις.
Εν τω μεταξύ στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων έχουν περάσει μεγάλες περιοχές της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοπαραγωγών περιοχών, με την αντιπολίτευση να ανακοινώνει την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Σήμερα Τρίτη, 14η ημέρα της εξέγερσης, ο Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν πλέον παρά την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της.
Η διεθνής κοινότητα εξετάζει τη λήψη μέτρων για τη Λίβυη και προς το παρόν επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λιβύη, ενώ στο πλαίσιο του στρατιωτικού σχεδιασμού εξετάζονται διάφορες επιλογές. Πάντως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε πως δεν εξετάζεται καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι σύμφωνη με το εν λόγω μέτρο, ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Λόρενς Κάνον, απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
Πέραν των κυρώσεων, η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε χθες να γίνουν προετοιμασίες για τη λήψη «συμπληρωματικών μέτρων, ώστε η κυβέρνηση Καντάφι να λογοδοτήσει, για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υποστηριχθεί ο λιβυκός λαός στην επιδίωξη μίας δημοκρατικής μετάβασης».
Όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης. Εν τω μεταξύ γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύχτα στη Βεγγάζη, μέσω Καΐρου.
Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στην Ε.Ε. ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ διεξάγει διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.
Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύκλησης μιας συνόδου, η οποία «αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα». Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πάντως, πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) και οι σύνοδοι Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και του Σοσιαλιστικού κόμματος (4 Μαρτίου).
Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Βαν Ρόμπεϊ. Πάντως το θέμα ανακινείται δύο μέρες μετά από τις κυρώσεις στον Μ.Καντάφι και τον στενό του κύκλο που επεβλήθησαν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι στο αίτημα της Ιταλίας, να υπάρξει συνδρομή των εταίρων στην περίπτωση εκδήλωσης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη, δεν υπήρξε συνέχεια από πλευράς ΕΕ. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης που συζήτησαν το θέμα υπήρξαν επιφυλακτικοί στην ανάλυση του Ιταλού συναδέλφου τους. «Προς το παρόν δεν έχουμε δει Λίβυο να έρχεται στην ΕΕ», σημείωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ. «Είδαμε Λίβυους να πηγαίνουν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία», συμπλήρωσε, ενώ και η ουγγρική προεδρία συνέστησε «να μην ζωγραφίζουμε στον τοίχο τον διάβολο πριν εμφανιστεί...».