Ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας

Ανεστάλη η συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 22:42
UPD:23:25
A- A A+

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων Αιγύπτιων και άλλων ανθρώπων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και βρίσκονται στα σύνορα με την Τυνησία απηύθυναν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HRC) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΟΙΜ υπολογίζουν ότι στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο οργανισμοί αναφέρουν ότι θέτουν σε εφαρμογή, κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας ένα κοινό πρόγραμμα εκκένωσης που έχει ως στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Τυνησίας.

Μεταξύ άλλων ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομικά και πρακτικά μέσα, όπως αεροσκάφη, πλοία και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η Ιταλία αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας να στείλει ανθρωπιστική αποστολή στην Τυνησία με σκοπό να παράσχει βοήθεια σε περίπου 10.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη. Η απόφαση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa ελήφθη κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνόδου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εκτός του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Λιβύη

Την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η απόφαση υιοθετήθηκε κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα (...) ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθού, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν», ανέφερε ο Μπαν Μι Κουν.

Ρ. Γκέιτς: Δεν υπάρχει ομοφωνία στΟ ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρέμβαση

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη και υποστήριξε ότι η δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού θα ήταν κάτι εξαιρετικά περίπλοκο για να γίνει.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για προσφυγή στη βία», ανέφερε ο Γκέιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Μάικ Μάλεν.

Πρόσθεσε δε ότι «τα διάφορα σενάρια που αναφέρει ο Τύπος έχουν συνέπειες, ακόμη και δευτερεύουσες και θα πρέπει να τα εξετάσουμε προσεκτικά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή