ΝΑΤΟ: Χωρίς ομοφωνία για ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 08:53

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκο θέμα τη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη βορειοαφρικανική χώρα.

A- A A+

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκο θέμα τη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για προσφυγή στη βία», ανέφερε ο κ. Γκέιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Μάικ Μάλεν.

«Τα διάφορα σενάρια που αναφέρει ο Τύπος έχουν συνέπειες, ακόμη και δευτερεύουσες επιπτώσεις και θα πρέπει να τα εξετάσουμε προσεκτικά», συμπλήρωσε με νόημα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Την Τετάρτη η αμερικανική Γερουσία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. Από την πλευρά του, ο στρατηγος Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κογκρέσο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό, τόνισε, σήμαινει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή. «Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού ... Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην Ουάσινγκτον, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο, επισημαίνοντας παράλληλα πως η αντιπολίτευση θέλει φανεί ότι χειρίζεται την υπόθεση μόνη της για λογαρισμό του λιβυκού λαού και ότι δεν υπάρχει παρέμβαση καμιάς ξένης δύναμης.

Σύμφωνα με τους New York Times και την Washington Post, οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα επιβολής αεροπορικού αποκλεισμού ή ακόμα και αεροπορικών επιδρομών από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών: «Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών», δήλωσε στην Washington Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς. «Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα», σχολίασε η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστάιν των Δημοκρατικών και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ, ο Καναδάς αποστέλλει τη φρεγάτα Σαρλοτάουν στη Μεσόγειο θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Πίτερ Μακέι, η φρεγάτα θα βοηθήσει στην παράδοση ανθρωπιστικού υλικού στο λαό της Λιβύης, αλλά και στην επιχείρηση μεταφοράς από τη χώρα των ξένων υπηκόων, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το πολεμικό πλοίο στην επιβολή των κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι, που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Καναδάς έχει ήδη στείλει ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Χέρκουλες στη Μάλτα, για να βοηθήσει στην εκκένωση από τους ξένους της Λιβύης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή