Αποτροπιασμός για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών

Πού οδηγούν οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 10:42
UPD:16:34

Αποτροπιασμό, οδύνη και ανησυχία για τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στο Ρέντη εκφράζουν σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη των αδίστακτων δραστών.

A- A A+

Αποτροπιασμό, οδύνη και ανησυχία για τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στο Ρέντη εκφράζουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ενώ δεν λείπουν και οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, καθώς επανήλθε το θέμα της εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποδομής στην αστυνομία.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη των αδίστακτων δραστών, που πυροβόλησαν εν ψυχρώ και σκότωσαν τους δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1939146 . Εκτός κινδύνου είναι πλέον οι δύο άλλοι συνάδελφοί τους που τραυματίστηκαν στο αιματηρό επεισόδιο.

Χρ. Παπουτσής: Ζήτησα να υπάρχει πλήρης διερεύνηση αυτής της υπόθεσης

Χρ. Παπουτσής: Ζήτησα να υπάρχει πλήρης διερεύνηση αυτής της υπόθεσης

Η αστυνομία αναμένει επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση από τη βαλλιστική εξέταση στα όπλα της επίθεσης και τα δακτυλικά αποτυπώματα στο τζιπ που εγκατέλειψαν οι δράστες.

Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν 23 κάλυκες KALASNIKOF, 17 κάλυκες 9mm και εννέα βολίδες. Μετά από έρευνα στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε ένας γεμιστήρας πιστολιού με πέντε φυσίγγια.

Πάντως, εκτιμάται ότι οι δράστες σχετίζονται με οργανωμένο κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων και πιθανόν έχουν διαπράξει και άλλες ένοπλες ληστείες και σοβαρότερα αδικήματα.

Όπως έγινε γνωστό, το αυτοκίνητο μάρκας Volvo είχε κλαπεί από έκθεση αυτοκινήτων στο 18ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Νέας Ερυθραίας στις 17 Ιανουαρίου, ενώ οι πινακίδες ανήκουν σε άλλο ΙΧ, το οποίο εκλάπη την ίδια μέρα από την ίδια έκθεση.

Από την έκθεση αυτοκινήτων της Νέας Ερυθραίας είχαν κλαπεί τότε συνολικά οκτώ αυτοκίνητα μάρκας Volvo, ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Αλλα τρία αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα οκτώ, είχαν χρησιμοποιηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασχέθηκαν στην Καβάλα και στη Λάρισα.

Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι δράστες να έχουν σχέση με τη ληστεία στα Ασπρα Σπίτια ή να προμηθεύτηκαν το αυτοκίνητο από άλλη ομάδα που ειδικεύεται στις κλοπές οχημάτων.

Ερευνούν επίσης την πιθανότητα να πρόκειται για τους ίδιους δράστες, που προ ημερών κατά τη διάρκεια ληστείας γάζωσαν και σκότωσαν τον ιδιοκτήτη περιπτέρου στα Ανω Λιόσια.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για ελλιπή εκπαίδευση στην ΕΛΑΣ

Την ίδια στιγμή τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους ίδιους τους αστυνομικούς επανέρχονται οι επικρίσεις για ελλιπή εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποδομή στην ΕΛΑΣ.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, προσπάθησε να αποσυνδέσει την τραγική κατάληξη που είχε το χθεσινό συμβάν με τις ελλείψεις υποδομών και εξοπλισμού και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης.

Επισήμανε παράλληλα ότι το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αναπληρώσει τις όποιες ελλείψεις γεννώνται σήμερα και τόνισε ότι αυτό θα γίνεται όλο και πιο εντατικά «ώστε η ΕΛΑΣ, η ηθική στήριξη της οποίας απαιτείται από όλους μας, θα ενισχυθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Μιλώντας στο ρ/σ Real fm o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας υποστήριξε ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ μπορεί να γίνει καλύτερη, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ελλειμματική. «Είναι αντιφατικό να καμαρώνουμε για την επιτυχία της ομάδας ΔΙΑΣ και στην πρώτη ευκαιρία να τίθενται τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η συνδικαλιστική και κομματική αξιοποίηση του γεγονότος δεν συμβάλλουν».

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Θ. Νάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία».

«Πόσο έτοιμα ήταν αυτά τα παιδιά 22 και 23 ετών, που έπεσαν πάνω στην ενέδρα», διερωτήθηκε σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Μπορεί 22 ετών να έχεις την ευκινησία, αλλά τι προετοιμασία έχεις και τι εμπειρία;».

«Παραμένει ακόμη ρευστό στους αστυνομικούς εάν, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπηρεσιακό τους όπλο. Τη στιγμή που ο δολοφόνος έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γρηγορότερα όπλα», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

«Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει η τραγική αυτή υπόθεση είναι ότι χρειάζεται πολύ καλύτερη εκπαίδευση της Αστυνομίας», σημείωσε από το βήμα της Βουλής χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

«Χρειάζεται αναδιάρθρωση του ρόλου και των υπηρεσιών της αστυνομίας για την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας για τον πολίτη και όχι για την καταστολή του», υποστηρίζει ο ΣΥΝ . «Χρειάζεται ταυτόχρονα ενίσχυση της εκπαίδευσης και της υλικοτεχνικής υποδομής των αστυνομικών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», συμπληρώνει.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών

Εν τω μεταξύ συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), πραγματοποίησαν αστυνομικοί λίγο μετά τις 12:00, στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων νεαρών συναδέλφων τους.

«Η Αστυνομία είναι σε εγκατάλειψη», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Γιάννης Μακρής, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάζουμε ανθρώπινες ζωές, όταν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο κ. Μακρής δήλωσε πως οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ενώ κατήγγειλε πως «την ώρα της δράσης, όταν κλήθηκαν να συνδράμουν περιπολικά της αστυνομικά δεν υπήρχαν, καθώς απασχολούνταν στη φύλαξη προέδρων ομάδων».

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Χρήστου Παπουτσή μεσίστιες θα κυματίζουν οι ελληνικές σημαίες έως αύριο Πέμπτη τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και στα κτήρια που στεγάζονται τα Σώματα Ασφαλείας.

Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

Τη βαθιά οδύνη του για το θάνατο των δύο νεαρών αστυνομικών την ώρα του καθήκοντος και την αλληλεγγύη του στους δικούς τους ανθρώπους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το γεγονός ότι δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύουν τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «ζούμε σε μια άγρια εποχή: Το έγκλημα γίνεται όλο και πιο βίαιο, αποκτά όλο και πιο αποκρουστικές μορφές», σημειώνοντας πως «είναι μια διαπίστωση που προκαλεί θλίψη και ανησυχία, που γίνεται δραματική όταν διατυπώνεται στο βαρύ απόηχο της δολοφονίας δύο ανθρώπων που μόλις ξεκινούσαν τη ζωή τους».

Τον αποτροπιασμό του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την άνανδρη επίθεση κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα της κυβέρνησης για τη σύλληψη και την τιμωρία των εγκληματιών.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των άτυχων αστυνομικών τηρήθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Κύρωση απολογισμού και ισολογισμου του κράτους. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος εξέφρασε τα θερμά του συλληπητήρια στις οικογένειες των αστυνομικών, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αποτροπιασμό εξέφρασε και ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος, ο οποίος χθες το βράδυ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τους τραυματίες αστυνομικούς. Εντονη θλίψη εξέφρασε και ο Γ. Μιχελάκης, ο οποίος και μετέφερε τα συλλυπητήρια όλων των στελεχών του ΝΔ προς τους συγγενείς των θυμάτων.

«Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.α.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Είναι φυσική συνέπεια να καταθέτουμε τον πόνο μας, τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια για τον νεκρό αστυνομικό που έπεσε στο καθήκον. Το ερώτημα όμως είναι: Φτάνει αυτό;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Τόνισε ακόμη ότι οι αστυνομικοί δίνουν τη μάχη για τον ελληνικό λαό, είναι παιδιά του ελληνικού λαού με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκαν από την Πολιτεία.

Την οδύνη της εξέφρασε σήμερα και η Δημοκρατική Αριστερά, υπογραμμίζοντας πως «το δραματικό αυτό περιστατικό είναι ένα ακόμα μήνυμα που αφορά την αναγκαία συντεταγμένη αντίδραση της δημοκρατικής πολιτείας απέναντι στην αύξηση της εγκληματικότητας». «Είναι επίσης αναγκαία η έμψυχη και υλική στήριξη των ελλήνων αστυνομικών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

Θλίψη και βαθειά οδύνη εξέφρασε σήμερα και η Ντόρα Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας πως «η κοινωνία μας έρχεται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπη με περιστατικά ακραίας βίας, στα οποία η ανθρώπινη ζωή μοιάζει να μην έχει καμία σημασία».

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Και φυσικά έχει την υποχρέωση να βρει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους δράστες του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος», κατέληξε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή