«Καθαρά» δύο από τα όπλα της αιματηρής συμπλοκής

Επικρίσεις για ελλιπή εκπαίδευση και υποδομή στην ΕΛ.ΑΣ.
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 18:55
UPD:20:56

Δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες τα δύο όπλα που κατασχέθηκαν στο Ρέντη μετά την επίθεση κατά αστυνομικών, όπως προκύπτει από τη βαλλιστική έρευνα.

A- A A+

Δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες τα δύο όπλα που κατασχέθηκαν στο Ρέντη μετά την επίθεση κατά αστυνομικών, όπως προκύπτει από τη βαλλιστική έρευνα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη των αδίστακτων δραστών, που πυροβόλησαν εν ψυχρώ και σκότωσαν τους δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1939146 . Εκτός κινδύνου είναι πλέον οι δύο άλλοι συνάδελφοί τους που τραυματίστηκαν στο αιματηρό επεισόδιο.

Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν 23 κάλυκες KALASNIKOF, 17 κάλυκες 9mm και εννέα βολίδες. Μετά από έρευνα στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε ένας γεμιστήρας πιστολιού με πέντε φυσίγγια.

Πάντως, εκτιμάται ότι οι δράστες σχετίζονται με οργανωμένο κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων και πιθανόν έχουν διαπράξει και άλλες ένοπλες ληστείες και σοβαρότερα αδικήματα.

Όπως έγινε γνωστό, το αυτοκίνητο μάρκας Volvo είχε κλαπεί από έκθεση αυτοκινήτων στο 18ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Νέας Ερυθραίας στις 17 Ιανουαρίου, ενώ οι πινακίδες ανήκουν σε άλλο ΙΧ, το οποίο εκλάπη την ίδια μέρα από την ίδια έκθεση.

Από την έκθεση αυτοκινήτων της Νέας Ερυθραίας είχαν κλαπεί τότε συνολικά οκτώ αυτοκίνητα μάρκας Volvo, ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Αλλα τρία αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα οκτώ, είχαν χρησιμοποιηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασχέθηκαν στην Καβάλα και στη Λάρισα.

Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι δράστες να έχουν σχέση με τη ληστεία στα Ασπρα Σπίτια ή να προμηθεύτηκαν το αυτοκίνητο από άλλη ομάδα που ειδικεύεται στις κλοπές οχημάτων.

Ερευνούν επίσης την πιθανότητα να πρόκειται για τους ίδιους δράστες, που προ ημερών κατά τη διάρκεια ληστείας γάζωσαν και σκότωσαν τον ιδιοκτήτη περιπτέρου στα Ανω Λιόσια.

Επικρίσεις για ελλιπή εκπαίδευση και υποδομή στην ΕΛ.ΑΣ.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για ελλιπή εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποδομή στην ΕΛ.ΑΣ. διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την τραγική τροπή που πήρε η χθεσινή συμπλοκή στο Ρέντη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε σχετικά ότι στους 3.640 αστυνομικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ., που δραστηριοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει χορηγηθεί, για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους, αλλά και για τη διασφάλιση τόσο της ζωής όσο και της σωματικής ακεραιότητάς τους, σύγχρονος ατομικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε ό,τι αφορά:

* Αλεξίσφαιρα γιλέκα,

* Πιστόλια USP, τελευταία ς τεχνολογίας,

* Φορητούς πομποδέκτες,

* Στολές ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφαλείας αναβατών δικύκλων,

* Κράνη μοτοσικλετιστών, τύπου full face,

* Ειδικές μπότες μοτοσικλετιστών,

* Γάντια μοτοσικλετιστών και

* Αστυνομικές ράβδους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι:

- Στο προσωπικό των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα αδιάβροχα, διότι η ποσότητα που παραδόθηκε από τον προμηθευτή απορρίφθηκε από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παραλαβής, λόγω τεχνικών εκτροπών.

- Επίκειται εντός του τρέχοντος μηνός η παράδοση στολών, 500 τεμαχίων, μεγεθών small και medium, καθώς και 701 ζευγαριών μποτών. Τα ζεύγη των μποτών δεν παραδόθηκαν στον προγραμματισμένο χρόνο με υπαιτιότητα της συμβεβλημένης εταιρείας, που κηρύχθηκε έκπτωτη.

- Λόγω των αλλαγών που επήλθαν, από 01-01-2011, στον τρόπο και τις διαδικασίες έγκρισης των δαπανών από το Υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο 1.526 μοτοσικλετών δεν μπορούν να διατεθούν, λόγω βλαβών, 352 μοτοσικλέτες. Για την επισκευή τους απαιτείται έγκριση δαπάνης ύψους 500.000 ευρώ περίπου, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, περίπου 20.000.000 ευρώ για τις μοτοσικλέτες, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα ατομικά είδη και τα εφόδια του προσωπικού των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την επίσκεψή του στον έναν από τους δύο αστυνομικούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «όλοι αυτοί οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτό το τραγικό γεγονός, να βρουν μια άλλη ευκαιρία. Αυτό το οποίο εμείς ζούμε σήμερα είναι ένα πένθος για δυο νέα παιδιά, τα οποία έχασαν τη ζωή τους ακριβώς γιατί εκτελούσαν το καθήκον τους. Και το καθήκον τους ήταν να προστατεύσουν το δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη για την ασφάλεια».

Τόνισε πως «με κάθε δυνατή προσπάθεια η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών που αυτή την περίοδο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κοινωνική και οικονομική συγκυρία, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους», συμπληρώνοντας πως «οι ελλείψεις που υπάρχουν, είναι οι ελλείψεις που αφορούν ολόκληρο το ελληνικό δημόσιο, όλες οι υπηρεσίες έχουν ελλείψεις και η αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας».

Υπάρχει, επίσης, όπως είπε, «το νέο δημόσιο λογιστικό το οποίο λειτουργεί και έχει δημιουργήσει πολλές αγκυλώσεις στη λειτουργία του συστήματος. Αυτό όμως είναι ένα γενικότερο θέμα, που αφορά όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν όλα τα σώματα ασφαλείας», ενώ διαβεβαίωσε πως «ό,τι είναι μέσα στο πλαίσιο του ανθρωπίνως δυνατού και των νόμων του κράτους προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Όμως, η αλήθεια είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα το οποίο εκσυγχρονίζεται και εξοπλίζεται διαρκώς, απαιτεί από την άλλη πλευρά τον εξοπλισμό των δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας, απαιτεί συνεχή κονδύλια και εκσυγχρονισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έσπευσε να αποσυνδέσει το χθεσινό περιστατικό, με τις ελλείψεις υποδομών και εξοπλισμού στο Σώμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης και των πολιτών για την άνανδρη δολοφονία των δύο αστυνομικών που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος κι ενώ, όπως είπε, εκτελούσαν το χρέος τους απέναντι στην υπηρεσία τους για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.

Υπογράμμισε επίσης την «τιτάνια» προσπάθεια της ΕΛΑΣ και ειδικότερα της ομάδας Δίας, σημειώνοντας ότι η έγκαιρη παρουσία της όπου υπάρχει ανάγκη, έχει αναγνωριστεί από τους πολίτες ως ένα από τα θετικότερα βήματα στην κατοχύρωση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και να καμφθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Πεταλωτής παραδέχθηκε την ύπαρξη ελλείψεων όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποδομές του Σώματος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να αποσυνδέσουμε την τραγική κατάσταση της δολοφονίας των δύο νέων ανθρώπων» με αυτές.

Επισήμανε μάλιστα ότι η Πολιτεία προσπαθεί να αναπληρώσει τις όποιες ελλείψεις γεννώνται σήμερα και τόνισε ότι αυτό θα γίνεται όλο και πιο εντατικά «ώστε η ΕΛΑΣ, η ηθική στήριξη της οποίας απαιτείται από όλους μας, θα ενισχυθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο το τραγικό συμβάν να σχετίζεται με την τρομοκρατία, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι επειδή οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να πει τίποτα.

Μιλώντας στο ρ/σ Real fm o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας υποστήριξε ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ μπορεί να γίνει καλύτερη, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ελλειμματική. «Είναι αντιφατικό να καμαρώνουμε για την επιτυχία της ομάδας ΔΙΑΣ και στην πρώτη ευκαιρία να τίθενται τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η συνδικαλιστική και κομματική αξιοποίηση του γεγονότος δεν συμβάλλουν».

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Θ. Νάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία».

«Πόσο έτοιμα ήταν αυτά τα παιδιά 22 και 23 ετών, που έπεσαν πάνω στην ενέδρα», διερωτήθηκε σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Μπορεί 22 ετών να έχεις την ευκινησία, αλλά τι προετοιμασία έχεις και τι εμπειρία;».

«Παραμένει ακόμη ρευστό στους αστυνομικούς εάν, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπηρεσιακό τους όπλο. Τη στιγμή που ο δολοφόνος έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γρηγορότερα όπλα», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

«Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει η τραγική αυτή υπόθεση είναι ότι χρειάζεται πολύ καλύτερη εκπαίδευση της Αστυνομίας», σημείωσε από το βήμα της Βουλής χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

«Χρειάζεται αναδιάρθρωση του ρόλου και των υπηρεσιών της αστυνομίας για την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας για τον πολίτη και όχι για την καταστολή του», υποστηρίζει ο ΣΥΝ . «Χρειάζεται ταυτόχρονα ενίσχυση της εκπαίδευσης και της υλικοτεχνικής υποδομής των αστυνομικών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», συμπληρώνει.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών

Εν τω μεταξύ συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), πραγματοποίησαν αστυνομικοί λίγο μετά τις 12:00, στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων νεαρών συναδέλφων τους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών

«Η Αστυνομία είναι σε εγκατάλειψη», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Γιάννης Μακρής, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάζουμε ανθρώπινες ζωές, όταν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο κ. Μακρής υποστήριξε ακόμη πως οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Κατήγγειλε επίσης πως «την ώρα της δράσης, όταν κλήθηκαν να συνδράμουν περιπολικά, δεν υπήρχαν, καθώς απασχολούνταν στη φύλαξη προέδρων ομάδων».

Αμεση ήταν η απάντηση της ΓΑΔΑ που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «κινητοποιήθηκε άμεσα ευρύς σχηματισμός αστυνομικών δυνάμεων από ομάδες ΔΙΑΣ, περιπολικά Aμεσης Δράσης και Αστυνομικών Τμημάτων, περιπολικά Ασφαλείας και Τροχαίας».

Σημειώνει ακόμη ότι «οι δυνάμεις κινούνταν και αναπτύσσονταν σύμφωνα με το στίγμα του καταδιωκόμενου οχήματος» και επισημαίνει τον κυκλοφοριακό φόρτο, αναφορικά με τις δυνατότητες κίνησης και ευελιξίας των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, σε σχέση με τις δίκυκλες μοτοσυκλέτες.

Εξάλλου, με απόφαση του Χρήστου Παπουτσή μεσίστιες θα κυματίζουν οι ελληνικές σημαίες έως αύριο Πέμπτη τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και στα κτήρια που στεγάζονται τα Σώματα Ασφαλείας.

Εκτός κινδύνου οι δύο τραυματίες αστυνομικοί

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των δύο αστυνομικών που νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο ένας τραυματίας φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και υποστηρίζεται ψυχολογικά λόγω του σοκ που υπέστη, ενώ αναμένεται να πάρει μεθαύριο εξιτήριο.

Ο δεύτερος τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί από αγγειοχειρουργό το τραύμα που φέρει στη βουβωνική χώρα από βλήμα το οποίο εισήλθε στο σώμα του από το δεξιό γλουτό και έχει βλάψει τη μηριαία φλέβα.

Το δεύτερο αστυνομικό, Παναγιώτη Γληνιά, επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού, ενώ συνομίλησε και με τη μητέρα του τραυματία.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, η μεταφορά του αστυνομικού στο ‘’Αττικόν’’ έγινε, δεδομένου ότι η κατάσταση της υγείας του απαιτεί ειδική παρακολούθηση από τους ειδικούς γιατρούς που διαθέτει το νοσοκομείο.

Χρ. Παπουτσής: Πένθος για δύο νέα παιδιά

Χρ. Παπουτσής: Πένθος για δύο νέα παιδιά.

«Βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι γιατροί προσπαθούν και θα προσπαθήσουν για το καλύτερο και είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

Κατά τα άλλα, σημείωσε πως συνεχίζονται οι έρευνες και οι προσπάθειες για την ανεύρεση των δραστών, τονίζοντας ότι «η υπόθεση αυτή είναι πάρα πολύ σοβαρή και ως εκ τούτου η έρευνα θα ολοκληρωθεί όταν εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες. Μέχρι τότε εκείνο που θέλω να παρακαλέσω είναι να μην σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Νωρίτερα, τους δύο αστυνομικούς επισκέφθηκε στο νοσοκομείο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. «Σε ώρες αυξανόμενης ανομίας, η Αστυνομία προστατεύει τη ζωή, την ασφάλεια, την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Και, μάλιστα, με τέτοιες βαρύτατες θυσίες. Όπως τα δυο παλικάρια που χάθηκαν, αλλά και τα δυο παιδιά, τα τραυματισμένα, που μόλις επισκέφθηκα. Είναι πια καιρός και η Πολιτεία, όλοι μαζί, να προστατέψουμε την Αστυνομία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Α. Σαμαράς: Είναι πια καιρός όλοι μαζί να προστατέψουμε και την Αστυνομία

Α. Σαμαράς: Είναι πια καιρός όλοι μαζί να προστατέψουμε και την Αστυνομία

Η κηδεία του 22χρονου Γιώργου Σκυλογιάννη θα γίνει αύριο το μεσημέρι στα Τρίκαλα. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στις 12.00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μπάρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή