Λιβύη: Αεροπορικές επιδρομές στην Μπρέγκα

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 11:13
UPD:17:22

A- A A+

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν εκ νέου σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ανταμπίγια, σύμφωνα πηγές προσκείμενες στους εξεγερμένους που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ.

«Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης», ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. «Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα».

Πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν επίσης ότι δυνάμεις πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι απωθήθηκαν στο Ρας Λανούφ, 600 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, μία ημέρα μετά την επίθεση από εδάφους στην Μπρέγκα.

Αλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα είπε: «Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα», είπε προσθέτοντας ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

Ο Μογράμπι είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές είχαν την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του βαρέος πυροβολικού.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι εννέα αντικαθεστωτικοί και τρεις πολεμιστές πιστοί στον Καντάφι. «Όσον αφορά τα τρία αυτά πρόσωπα, το ένα έφερε ταυτότητα του Νίγηρα και τα άλλα ήταν μαύροι Αφρικανοί που όμως δεν έφεραν χαρτιά ταυτότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, μια ημέρα μετά την αεροπορική και χερσαία επίθεση την οποία απέκρουσαν.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ αλ Φάχρι, μέλος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, τα προάστια της Μπρέγκα αποτέλεσαν το στόχο νέων αεροπορικών επιθέσεων χθες το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο πρόκειται να ανακοινώσει τα ονόματα 10 με 15 Λίβυων ηγετών εναντίον των οποίων θα αρχίσει έρευνα καθώς θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ολλανδία επιβεβαίωσε ότι τρεις πεζοναύτες της κρατούνται όμηροι από τις δυνάμεις του Καντάφι. Συνελήφθησαν στη Σίρτη ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν δύο Ευρωπαίους άμαχους.

«Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο» το ΝΑΤΟ

To NATO δεν προβλέπει να επέμβει στη Λιβύη, όμως προετοιμάζεται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει, αλλά ετοιμαζόμαστε με σύνεση για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί «προσεκτικά’ την κατάσταση στην περιοχή και «σημείωσε» τις εκκλήσεις της λιβυκής αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, η οποία ζήτησε τη συνδρομή ξένων αεροπορικών επιδρομών για να διατηρήσει τις θέσεις της έναντι των δυνάμεων του καθεστώτος.

Ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει εγκρίνει, σ' αυτό το στάδιο, τη χρήση ισχύος.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή «γεύματος εργασίας», με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, διευκρίνισε μία από τις εκπροσώπους της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή