«Απομουμπαρακοποίηση»

Των δημόσιων χώρων
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 19:33

A- A A+

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου δεν ήταν ο άνθρωπος που του άρεσαν τα αγάλματα, αλλιώς θα είχαμε ήδη παρακολουθήσει στο Κάιρο σκηνές σαν κι αυτές που παρακολουθήσαμε στη Βαγδάτη με το γκρέμισμα των αγαλμάτων του Σαντάμ. Υστερα από τρεις δεκαετίες διακυβέρνησης όμως, και δεδομένης της σημασίας του ονόματός του (Μουμπάρακ σημαίνει «ευλογημένος»), ο αριθμός των κτηρίων, των δρόμων και των σχεδίων που φέρουν το όνομα του είναι εντυπωσιακός.

Όπως γράφει στο σημερινό φύλλο της «Χέραλντ Τρίμπιουν» οι οικονομολόγος και συγγραφέας Μοχάμεντ ελ Νταχσάν, ο σταθμός του μετρό κάτω από την Πλατεία Ραμσή (που είναι ο σημαντικότερος μεταφορικός κόμβος του Καΐρου) φέρει το όνομα του πρώην προέδρου. Υπάρχει επίσης ο «Αξονας» Μουμπάρακ (ένας αυτοκινητόδρομος) και η Γέφυρα Μουμπάρακ. Υπάρχει τουλάχιστον μια οδός Μουμπάρακ σε κάθε πόλη της Αιγύπτου. Υπάρχει μια Πόλη Επιστημών και Τεχνολογίας Μουμπάρακ στη μεσογειακή πόλη Μπουργκ Ελ Αραμπ, όπου το στάδιο λέγεται επίσης Μουμπάρακ.

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της χώρας, υπάρχουν 388 σχολεία Χόσνι Μουμπάρακ, 160 σχολεία που φέρουν το όνομα της συζύγου του και ένα που φέρει το όνομα του γιου του (και άλλοτε επίδοξου διαδόχου) Γκαμάλ. Υπάρχει ένα πορτρέτο του Μουμπάρακ σε κάθε κυβερνητικό κτήριο και σχεδόν σε κάθε τάξη όλων των σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών.

Τις μέρες που ακολούθησαν την αποχώρησή του όμως από την εξουσία, ενθουσιασμένοι πολίτες άρχισαν να κατεβάζουν ό,τι αφίσα και πορτρέτο έβρισκαν μπροστά τους. Και υπήρξαν εντυπωσιακές σκηνές, όπου διαδηλωτές σχημάτιζαν ανθρώπινες σκάλες για να φτάσουν σε ύψος δέκα μέτρων και να κατεβάσουν μια φωτογραφία.

Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όμως, έχουν αρχίσει να καθαρίζουν τα γραφεία τους και τις βιλιοθήκες. Ακόμη και η Στρατιωτική Ακαδημία αφαίρεσε τη γιγαντιαία φωτογραφία του Μουμπάρακ από την πρόσοψή της. Η Αστυνομική Ακαδημία Μουμπάρακ διατηρεί ακόμη το όνομά της, αλλά πολλοί ζητούν να πάρει το όνομα του Χάλεντ Σαΐντ, του νεαρού Αλεξανδρινού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου πέρυσι από την αστυνομία.

Το Ειδικευμένο Νοσοκομείο Σούζαν Μουμπάρακ μετονομάστηκε ήδη σε Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ και στην πόλη Μίνια, ο δήμος άλλαξε το όνομα της πλατείας Σούζαν Μουμπάρακ σε Πλατεία Μαρτύρων.

Η «απομουμπαρακοποίηση» των δημοσίων χώρων δεν συνοδεύεται βέβαια ακόμα και από την απομάκρυνση των ανθρώπων του Μουμπάρακ από τα δημόσια αξιώματα, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Οι πολίτες, πάντως, κάνουν ό,τι μπορούν. Θα ακολουθήσουν μοιραία και οι πολιτικοί.

Ιnternational Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή