Σε αναζήτηση συναίνεσης για την οικονομία

Eν όψει της Συνόδου Κορυφής
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 10:07
UPD:12:26

Πρωτοβουλία για κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ανέλαβε ο Πρωθυπουργός εν όψει της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου. Την Τρίτη στις 8 Μαρτίου θα συναντηθεί στις 10.00 π.μ. με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά. (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Πρωτοβουλία για κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ανέλαβε ο Πρωθυπουργός εν όψει της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου.

Οι συναντήσεις θα γίνουν την Τρίτη 8 Μαρτίου, ως ακολούθως:

Στις 10.00 π.μ., με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.

Στις 2.15 μ.μ., με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στις 3.30 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στις 4.45 μ.μ., με τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται η δημιουργία του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που προτείνουν Γερμανία και Γαλλία.

Ο κ. Παπανδρέου, στις 10 Μαρτίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Εν τω μεταξύ, την απάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη γερμανο-γαλλική πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» θα επεξεργασθούν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, οι οποίοι συναντώνται σήμερα κι αύριο στην Αθήνα.

Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου ξεκινούν στις 5 μ.μ με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, και ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Πόουλ Νίρουπ Ράσμουσεν.

Στη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συζητηθεί η πρόταση για ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, δηλαδή θα περιέχει και θετικά στοιχεία και όχι µόνο αυστηρή λιτότητα. Στόχος είναι η διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι συζητήσεις θα αφορούν σε τέσσερις ενότητες - άξονες θεμάτων:

* Προοδευτικές απαντήσεις στην κρίση: θα συζητηθούν οι προσπάθειες του ΕΣΚ για την προώθηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης όπου ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση θα συνδεθούν με αναπτυξιακές πολιτικές που βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων χρηματοδότησης όπως είναι το Ευρωομόλογο και ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

* Πολιτική στρατηγική: προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές είναι η βελτίωση του συντονισμού τους σε σχέση με τις κοινές πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

* Το όραμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις Προοδευτικές Κοινωνίες στον 21ο αιώνα: θα συζητηθούν νέες πολιτικές προτάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για τη δημιουργία μιας προοδευτικής Ευρώπης των πολιτών.

* Πρότυπα Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης: θα συζητηθούν καινοτόμες πολιτικές που επιτρέπουν την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή