Ύστατη προσπάθεια για λύση στο θέμα των απεργών πείνας

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 15:25
UPD:09/03/2011 13:55

A- A A+

Ύστατη προσπάθεια καταβάλλεται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατία, με το θέμα να πυροδοτεί νέα πολιτική αντιπαράθεση τόσο στη Βουλή, όσο και με αφορμή τη χθεσινή αντιπαράθεση των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1940245 .

Στο κτήριο της ΓΣΕΕ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων με στόχο την άρση του αδιεξόδου. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλος, έκανε λόγο για «οξύ πρόβλημα», που όπως είπε, έχει αποκτήσει ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι η ΓΣΕΕ θα βοηθήσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η λύση η οποία θα βρεθεί, τόνισε, πρέπει να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων αυτών που, όπως είπε, «βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση».

Ερωτηθείς γιατί η ΓΣΕΕ δεν έχει κάνει κάτι για να βοηθήσει τους μετανάστες, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι έγινε πρόταση όσον αφορά στο θέμα της στέγασης σε χώρο των συνδικάτων, αλλά δεν εξυπηρετούσε από άποψη σημείου γιατί ήταν στον Πειραιά. «Η ουσία όμως της πολιτικής», πρόσθεσε, «είναι η παρέμβαση στο πρόβλημα και όχι απλά μια τυπική φιλοξενία».

Σήμερα, στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, μετέβησαν γιατροί του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία όσοι εκ των απεργών πείνας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους.

Σε εξέλιξη είναι εν τω μεταξύ συνεδρίαση των μεταναστών προκειμένου να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την πρόταση μεταφοράς τους σε νοσοκομεία προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κάποιου εξ αυτών.

Συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είχαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη υπέβαλε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε θέματα χορήγησης και ανανέωσης άδειας παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισαν την ανάγκη θεσμοθέτησης συνολικής ρύθμισης για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και γι αυτό το λόγο, όπως έκαναν γνωστό, τις επόμενες ημέρες η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα καταθέσει στη Βουλή Πρόταση Νόμου.

Υπογράμμισαν ωστόσο ότι επείγει η εξεύρεση λύσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας και μάλιστα υποστήριξαν ότι τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας όσο και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουν καταθέσει σαφείς προτάσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στο πλαίσιο της ικανοποίησης των αιτημάτων των μεταναστών απεργών πείνας.

Καταλήγοντας, οι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δήλωσαν ότι η συνάντηση αυτή είναι μια παρέμβαση - έκκληση προς την κυβέρνηση να επιδείξει γενναιότητα στις αποφάσεις της για την ικανοποίηση των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, πριν ακολουθήσουν τραγικές μοιραίες εξελίξεις, που μπορεί να συμβούν από στιγμή σε στιγμή.

Εν τω μεταξύ, τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη χορήγηση ή την ανανέωση της άδειας διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη. Μεταξύ άλλων η Αρχή σημειώνει ότι η εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής σε ανθρώπους, οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι ήδη ενταγμένοι στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και έχουν αναπτύξει δεσμούς μ' αυτή, λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους, δεν αντιστρατεύεται, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην διαχείριση του φαινομένου της αντικανονικής μετανάστευσης και της παράνομης διαμονής. Ακολουθούν οι προτάσεις του Συνηγόρου:

Ι. Όσον αφορά την ανανέωση της άδειας διαμονής, ο Συνήγορος του Πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, πρότεινε μεταξύ των άλλων να ληφθούν μέτρα όπως: α) η μείωση του ελάχιστου χρόνου εργασίας, β) η αύξηση του ποσοστού εξαγοράς ενσήμων κατ’ έτος για την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, γ) η αξιοποίηση της διαδικασίας απόδειξης αδυναμίας εργασίας, η οποία θα δίνει το δικαίωμα ανανέωσης της άδειας διαμονής σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας και ασφάλισης, δ) η θέσπιση ενός πιο ευέλικτου συστήματος αλλαγής της ειδικότητας και του σκοπού της άδειας διαμονής, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα αλλαγής εργοδότη, ειδικότητας, είδους άδειας και τόπου εργασίας, ε) η ανανέωση της άδειας διαμονής υπό προϋποθέσεις και για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ανανέωσης της άδειας διαμονής τους είναι καταγεγραμμένοι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθώς και στ) η μείωση του ποσού του οικογενειακού εισοδήματος, που προβλέπεται για την ανανέωση της άδειας διαμονής των συντηρούμενων μελών οικογένειας.

ΙΙ. Όσον αφορά την αναγνώριση δικαιώματος διαμονής αλλοδαπών οι οποίοι ευρίσκονται στην χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, o Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, πάρα τις πρόσφατες τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Tο πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αλλοδαπούς που παρέχουν ανασφάλιστη εργασία, είτε εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν εκπέσει της νομιμότητας, είτε επειδή δεν είχαν μέχρι τώρα την δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα για τυπικούς, κυρίως, λόγους. Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι η Πολιτεία οφείλει να ορίσει τόσο τις προϋποθέσεις, όσο και τις διαδικασίες για την εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής και εργασίας στη χώρα για τους ανθρώπους αυτούς.

Προκειμένου να αναγνωρισθεί καθεστώς νόμιμης διαμονής στην ανωτέρω κατηγορία θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κριτήρια, όπως a) η ένταξή τους στην οικονομική ζωή (π.χ. απόδειξη πραγματικής εργασιακής σχέσης), β) ο χρόνος διαμονής τους στην χώρα, καθώς και γ) η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεσμών με αυτή (π.χ. γέννηση τέκνων, φοίτηση των ίδιων ή τέκνων σε ελληνικό σχολείο).

Εκ νέου το θέμα στη Βουλή

Το ζήτημα των μεταναστών-απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατία τέθηκε εκ νέου και στη Βουλή, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρη, για τη σχέση λαθρομεταναστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων και τους μετανάστες στο κτίριο Υπατία

Ο κ. Παπουτσής ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να δεχθεί την εικασία περί νεκρού που επιθυμούν οι «αλληλέγγυοι» στον αγώνα των μεταναστών, ρωτώντας από πού προκύπτει αυτή η πληροφορία. Ο υπουργός μίλησε για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος των απεργών πείνας από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ωστόσο δεν συμμερίστηκε τις απόψεις του κ. Πλεύρη περί ρατσιστικών πράξεων εκ μέρους των μεταναστών εναντίον του ελληνικού λαού. «Είναι –είπε- μια άποψη που ξεφεύγει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Η αλήθεια εδώ είναι ότι έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου αγώνα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, προκειμένου να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα το πολιτικό πρόβλημα δημιουργείται από την καθοδήγηση, την οποία δέχονται για άρνηση επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές». «Δεν είναι τυχαίο», σημείωσε, «ότι μόλις σήμερα επισήμως δέχθηκαν να συζητήσουν με τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι τώρα μόνο μέσω διαμεσολαβητών και μέσω εκπροσώπων γινόταν η οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας. Αυτή είναι η ωμή πολιτική αλήθεια, η οποία εμένα προσωπικά με θλίβει, διότι αποτελεί τεχνητό εμπόδιο στην επίλυση ενός προβλήματος μέσα από τον ελεύθερο διάλογο των εμπλεκομένων».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι η παρουσία των μεταναστών δεν συνιστά κατάληψη για να συλληφθούν από την αστυνομία, αλλά κατάσταση οικογενειακού ασύλου, αφού φιλοξενούνται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ αίτημά τους δεν είναι η παροχή ασύλου στη χώρα, για να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά άδεια διαμονής, κάτι που δεν νοείται, ως μαζική νομιμοποίηση και δεν πρόκειται να γίνει.

Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες και προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και της υφυπουργού Αννας Νταλάρα προσπαθούν να βρουν μια λύση. Η ίδια η κ.Νταλάρα, σε δηλώσεις στο Radio 9, ξεκαθάρισε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής . «Πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι με τους μετανάστες απεργούς πείνας και να βρούμε επιτέλους μια λύση», υπογράμμισε η υφυπουργός, η οποία αναγνώρισε ότι έχει ήδη σημειωθεί καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης του κ. Πλεύρη, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν την Αστυνομία τα φρονήματα των πολιτών και οι πολιτικές συμπεριφορές των «ομάδων», αρκεί να μην οδηγούν σε έκνομες ενέργειες, ενώ ο κ. Πλεύρης, ανταπαντώντας, επανέλαβε ότι «υπάρχει προσπάθεια πρόκλησης γενικευμένης έξαρσης στην ελληνική κοινωνία» για να υπογραμμίσει ότι «η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να υποχωρήσει εκβιαζόμενη» στο θέμα των μεταναστών

Ο υπουργός έκλεισε την απάντησή του μιλώντας για ευαισθησία και σεβασμό στον αγώνα των μεταναστών και επανέλαβε την πρόταση για καταγραφή και ταυτοποίησή τους από την Αστυνομία και τη δέσμευση για υπαγωγή των μεταναστών απεργών πείνας στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες. «Αν δεν το αποδεχθούν, θα εφαρμοστεί ο νόμος», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Και κριτική για την υπουργική κόντρα

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και πάλι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή την αντιπαράθεση των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας. Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τη χθεσινοβραδινή εικόνα της αντιδικίας δύο κορυφαίων υπουργών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Ραγκούσης «βγήκε βρίζοντας και καθυβρίζοντας», την ώρα που τέτοια θέματα θα έπρεπε να λυθούν κατ' ιδίαν, αντί «να τσακώνεστε δημοσίως και να τραυματίζετε την εικόνα της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία».

Οξύτερο ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «σκορποχώρι», εκτιμώντας πως μετά τα φαινόμενα ασυνεννοησίας και αποσυντονισμού, εκπέμπει τώρα και εικόνα αποσύνθεσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1940376 .

Για δείγμα κυβερνητικής παραλυσίας μίλησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας: «Ο δημόσιος καβγάς κορυφαίων υπουργών για το θέμα των μεταναστών-απεργών πείνας είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραλυσίας και της έλλειψης συντονισμού που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής γνωστοποίησε με δήλωσή του αργά τη νύχτα, πως οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει σήμερα ότι τον καλύπτει πλήρως τη δήλωση Πεταλωτή.

«Το θέμα μου ούτε ήταν, ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης. Την άποψή μου την είπα άλλωστε στον πρωθυπουργό, με καλύπτει συνεπώς η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της 11ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

«Το θέμα μας, το θέμα που έχει η χώρα είναι άλλο: Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, υπάρχει διάχυτη κοινωνική ένταση, το κλίμα δεν πρέπει να φορτίζεται, η διαχείριση της κρίσης απαιτεί από όλους μας -από την κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση, από την κοινωνία, από τους πολίτες- ψυχραιμία, υπευθυνότητα, επινοητικότητα, ευελιξία, αποφασιστικότητα και συγκατάβαση. Για την κυβέρνηση, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, το ασφαλές μέλλον της χώρας και η συνοχή της κοινωνίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή