Σφυροκόπημα από τις δυνάμεις του Καντάφι

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2011 12:17
UPD:12:52
A- A A+

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τις δυνάμεις του Καντάφι σε πόλεις της Λιβύης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών. Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την έκβαση των μαχών.

Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη δυνάμεις έπληξαν θέσεις των αντικαθεστωτικών στην ανατολική πόλη Μπιν Ζαουάντ και εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Λιβύης, Ρας Λάνουφ.

Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια του Καντάφι να μεταφέρει εικόνες προέλασης των δυνάμεών του, η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την ανακατάληψη όχι μόνο της Ρας Λανούφ, αλλά και των πόλεων, Ζαουίγια, Μιζουράτα και Τομπρούκ, ενώ μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν και προς τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ανατολικά.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από τους εξεγερμένους και δημοσιογραφικές πηγές.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Ρας Λανούφ σημειώθηκε πολύ ισχυρή έκρηξη χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της, κι ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εξαπολύσει δύο επιθέσεις εναντίον της πόλης, η μια εναντίον σημείου ελέγχου της αντιπολίτευσης και η άλλη σε καταυλισμό αντικαθεστωτικών. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιστρέφουν στην πόλη από θέσεις που είχαν καταλάβει στα δυτικά.

Κατά την ανταλλαγή πυρών στο Μπεν Ζαουάντ (100 χλμ ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Λίβυου ηγέτη) τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας Γάλλος δημοσιογράφος. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος επιβεβαίωσε πως δέχθηκε μία σφαίρα στο πόδι, χωρίς όμως να τραυματιστεί σοβαρά. Όπως είπε, μετέβαινε με τους αντικαθεστωτικούς στο Μπεν Ζαουάντ, σε ένα ημιφορτηγάκι, όταν δέχθηκαν την επίθεση. «Δύο σφαίρες έπληξαν την κάμερά μου, η οποία ανατινάχθηκε», δήλωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες, ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν λίγο πριν το ξημέρωμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα επίθεση και εναντίον της Ζαουίγια, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη βάλλοντας και κατά οικιών. Οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.

Οι εξεγερμένοι που διατηρούν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στην ανατολική Λιβύη, σχημάτισαν μεγάλη αυτοκινητοπομπή με φορτηγά οχήματα στα οποία είχαν τοποθετήσει αντιαεροπορικά όπλα και την επιγραφή «Λαϊκός Στρατός», και όπως έλεγαν προωθούνται ακόμα και προς την Τρίπολη. Στη Μπιν Τζαουάντ, που απέχει από τη Σύρτη 160 χλμ., αντάλλαξαν πυρά με πολεμικά αεροσκάφη του Καντάφι, που μάλλον ήθελαν να δώσουν αναφορά για τις κινήσεις της αυτοκινητοπομπής. Οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκε πολεμικό αεροπλάνο του Καντάφι, κοντά στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λανούφ, από όπου έχουν πλέον εκδιωχθεί οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Η Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή