Αντώνης Σαμαράς: Απαιτείται επανεκκίνηση

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2011 14:53
A- A A+

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα επανεκκίνηση της οικονομίας με ανάπτυξη και αξιοπρέπεια υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφορικά εξάλλου με την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για την εξεύρεση μίνιμουμ συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ο αρχηγός της ΝΔ είναι σαφής: «Πέρυσι ήταν η εποχή της συναίνεσης ... το ΠΑΣΟΚ την αρνήθηκε και την τορπίλισε. Τώρα είναι η ώρα αλλαγής των όρων του Μνημονίου».

Παρ' όλο που όπως σημειώνει η προσωπική του σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πάντα καλή, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ταυτόχρονα πως «μία σχέση εμπιστοσύνης στηρίζεται στην αξιοπιστία, ακόμα και όταν διαφωνείς με τον αντίπαλό σου» και «τέτοια βάση αξιοπιστίας δεν υπάρχει με ευθύνη του κ. Παπανδρέου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι η στρατηγική του είναι να φύγει η χώρα από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα, διευκρινίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να φανούμε ασυνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι λανθασμένη κίνηση και τάσσεται υπέρ της πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι που όπως εκτιμά, «μαζί με το ευρωομόλογο προσφέρει ανάσα στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει εξάλλου πολύ καλές και αδιατάρακτες τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή, υπενθυμίζει πως ο ίδιος έχει κάνει την αυτοκριτική του, ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει το αυτομαστίγωμα της παράταξης δίνοντας άλλοθι στην καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. «Αρνούμαι να ζω στο χθες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια συνεργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ των καθαρών, όπως λέει, λύσεων, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως ο λαός θα δώσει τη δική του απάντηση στις εκλογές και δεν θα υπάρξουν φαινόμενα ακυβερνησίας. Επίσης, για μία ακόμη φορά κλείνει την πόρτα στο ΛΑ.Ο.Σ. και τον Γιώργο Καρατζαφέρη που ψήφισαν το Μνημόνιο και πολέμησαν τη ΝΔ, όπως σημειώνει.

Ανοικτός ο Γ. Καρατζαφέρης για κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης εμφανίζεται ανοικτός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε μια κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εκτιμά ωστόσο πως ο Γιώργος Παπανδρέου φοβάται τις πρόωρες εκλογές και πιθανότατα δεν θα τις αποτολμήσει.

Σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, υπεραμύνεται του «ναι» στο μνημόνιο καθώς όπως λέει, η χώρα δεν είχε εναλλακτική λύση, ενώ για τη ΝΔ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως έχει έρθει κοντά στις θέσεις του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτηρίζει «λίμπερο» τη Ντόρα Μπακογιάννη ενώ εξαπολύει επίθεση στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον οποίο και χαρακτηρίζει ανεπαρκή για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του μνημονίου προτείνοντας μάλιστα την αξιοποίηση των 300.000 Ελλήνων της Γερμανίας ως μέσο πίεσης προς την Άγγελα Μέρκελ. Επισημαίνει μάλιστα πως όπως έχει αποδειχθεί με το σκάνδαλο Siemens, αλλά και με την υπόθεση των Γερμανικών υποβρυχίων «οι αξιωματούχοι που πλήρωσαν τα ελληνικά κόμματα και τους υπουργούς είναι άνθρωποι της Μέρκελ, άρα η ίδια ξέρει ότι λάδωσε υπουργούς για να μας πουλήσει ακριβότερα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή