Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2011 10:40
UPD:18:53

A- A A+

Χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα Καθαρά Δευτέρα, ενώ αναμένεται σταδιακή επιδείνωση, με τους μετεωρολόγους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να χιονίσει αύριο ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, για σήμερα στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά, από το βράδυ στα βόρεια του νομού και κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και στα ανατολικά χιονοπτώσεις, ενώ από το απόγευμα θα χιονίσει και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός και κακοκαιρία με χιονοπτώσεις όχι μονό στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χωρας, αναμένονται αύριο Τρίτη.

Τα φαινόμενα βαθμιαία στα δυτικά θα παρουσιάσουν ύφεση αλλά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν βροχές ή χιονόνερο και τοπικά χιόνι κυρίως στην Κρήτη, ενώ χιονόπτωση αναμένεται και στην πόλη της Αθηνας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 και τοπικά στο Αιγαίο 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιείται η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών. Με αργούς ρυθμούς κινούνται τα οχήματα από την Στυλίδα μέχρι τη Λαμία λόγω των εκτελούμενων έργων, ενώ προβλήματα δημιουργούν και οι χιονοπτώσεις που παρατηρούνται στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι το Μαρτίνο.

Συγκεκριμένα, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από το 180ό χλμ. στην περιοχή του Μώλου έως το 195ο χλμ. κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας, από την περιοχή των Καμένων Βούρλων στο 182ο χλμ. έως το 165ο χλμ. στον Αγιο Κωνσταντίνο, και στη οδό Αθηνών-Λαμίας από τα διόδια της Τραγάνας στο 125ο χλμ. έως το Κάστρο της Βοιωτίας. Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα.

Με αμείωτη ένταση χιονίζει από τις 4 το απόγευμα και στην πόλη της Λαμίας ενώ στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες από το 48ο χλμ στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμη και στα πεδινά.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού, με δυσκολία τα μηχανήματα κρατούν το δρόμο ανοιχτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αλυσίδες είναι απαραίτητες αφού τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και περισσότερο έντονα.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και δρόμο Λαμίας-Αμφισσας, στο Μπράλο, ενώ στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας χιονίζει ασταμάτητα από το μεσημέρι και σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκατοστά.

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό και στη Βόρεια Ελλάδα με τα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε Χορτιάτη και στον δρόμο για το νοσοκομείο «Παπανικολάου», ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Στα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Φλώρινα χιονίζει και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται μέσω Βίγλας και Βιτσίου και ορεινά του νομού Φλώρινας.

Απαγορευτικό απόπλου στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει από το πρωί στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας, ενώ κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας. Την ίδια ώρα, από τα Παλούκια για Σαλαμίνα, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή