Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος - Τουρκίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να αποφευχθούν πρακτικές και προκλήσεις που προκαλούν δυσμενή αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, επαναβεβαίωσαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας.
Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία του, ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε από δηλώσεις του σε ελληνική εφημερίδα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1940738 , ωστόσο όπως είπε, παραμένει η ειδική προσέγγιση της Τουρκίας στα ζητήματα του Αιγαίου.
Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει προσδώσει μια νέα διάσταση στην ελληνοτουρκική συνεργασία.
Ευχαρίστησε εν συνεχεία την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο θέμα της βίζας για τη διακίνηση των Τούρκων στην Ευρώπη. Εδωσε έμφαση στην ενίσχυση των δεσμών της Κοινωνίας των Πολιτών μέσα από την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, για την οικοδόμηση καλής Γειτονίας και επέμεινε στην άρση της βίζας, χαρακτηρίζοντας το θέμα «πολύ σημαντικό» για τη χώρα του.
Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να δούμε την ανατολική Μεσόγειο ως μια λεκάνη ειρηνικής συνύπαρξης. Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα νησί ειρήνης, πρόσθεσε, ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω του Κυπριακού στην ΕΕ, είπε ότι θα συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τις σχέσεις μας στην ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επανέλαβε πως οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι πρακτικές της Τουρκίας που δεν συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια.
Οσον αφορά στο Κυπριακό παρατήρησε ότι «πρέπει να εργαστούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη» και επανέλαβε ότι η επίλυσή του είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση υπογράμμισε το βάρος που υφίσταται η χώρα μας ως πύλη της ΕΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση στη συνεργασία με την Τουρκία. Χαιρέτισε επίσης την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής της Τουρκίας με την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σύντομα σε ισχύ και να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για τη διευκόλυνση της διακίνησης Τούρκων πολιτών στον ευρωπαϊκό χώρο (άρση βίζας).
Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών.
Την απορία του για το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν βρήκε τα κατάλληλα λόγια για να αποδοκιμάσει «με τον τρόπο που έπρεπε» τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου στο πλαίσιο της συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα εξέφρασε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη ο λαός να βρίσκεται σε εγρήγορση για να ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια νατοποίησης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επιβολής ειδικού καθεστώτος για το Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταλογίζοντας μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση.
Σε δήλωσή του για το θέμα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως είχε προειδοποιήσει στη Βουλή ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να επινοήσει τρόπους, να βγάλει το Καστελόριζο έξω από την ανάπτυξη της ΑΟΖ. «Ο κ. Νταβούτογλου έχει αρχίσει να μεθοδεύει αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί εις βάρος της χώρας σε ένα μείζον εθνικό θέμα», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Των συνομιλιών Δρούτσα - Νταβούτογλου προηγήθηκε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: ΑΠE-MΠΕ