Φοιτήτριες συνελήφθησαν για παρακώλυση σίτισης μεταναστών απεργών πείνας

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 17:16
UPD:09/03/2011 13:43
A- A A+

Στη σύλληψη δύο φοιτητριών, μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης των απεργών πείνας της Υπατίας, που κατηγορούνται ότι παρακώλυσαν τη σίτιση δύο μεταναστών, οι οποίοι νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό», προχώρησαν οι αρχές.

Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από καταγγελία γιατρού, σύμφωνα με την οποία οι δύο γυναίκες εμπόδισαν προσωπικό του νοσοκομείου να χορηγήσει τροφή στους νοσηλευόμενους.

Οι φοιτήτριες βρίσκονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων φοιτητριών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «όλα δείχνουν ότι αποφάσισε να αντιμετωπίσει την απεργία με την αστυνομική καταστολή».

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «μετά την εντολή του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταύρου, Αντώνη Ζαχάρωφ, να αφεθεί φαγητό στα τραπεζάκια των νοσηλευόμενων απεργών και την άρνηση των απεργών πείνας να το δεχτούν, οι αλληλέγγυες συνοδοί δήλωσαν ότι τέτοιου είδους ιατρικές πρακτικές συνιστούν βασανιστήριο και φέρνουν στη μνήμη τις αποφράδες ημέρες των γιατρών του Βιντέλα».

Εν τω μεταξύ με έγγραφό της προς το διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Αρη Μουσιώνη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, γνωστοποιεί ότι δεν έχει νομική δυνατότητα «να χορηγήσει εντολή, ή άδεια για επιχείρηση, ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης», ενώ σημειώνει τις ποινικές ευθύνες των γιατρών αν δεν πράξουν, όσα οφείλουν, για τη σωτηρία ασθενούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο έγγραφό της η κ. Ράικου, «ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί από τους γιατρούς να υπερασπισθούν το έννομο αγαθό της ζωής έναντι εκείνου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του ασθενούς και τους παρακινεί να επιχειρήσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τους απεργούς «προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους, οι οποίες άλλωστε (σσ. ιατρικές ενέργειες) φέρουν τον χαρακτήρα «κοινωνικά πρόσφορης πράξης» μη συγκρουόμενης προς την κοινωνική ηθική τάξη, προς την οποία ευρίσκεται σε απολύτως παράλληλη θέση, καθώς η επιλογή μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και αυτού τούτου του έννομου αγαθού της ζωής, αναμφισβήτητα προσβλητέο παρίσταται το πρώτο των ως άνω δικαιωμάτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή