Λιβυκό αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών

Al Jazeera: Απογείωση τριών αεροσκαφών του Καντάφι
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 12:49
UPD:15:01
A- A A+

Αεροσκάφος των λιβυκών αερογραμμών τύπου Φάλκον 900 με άγνωστους επιβαίνοντες εισήλθε το πρωί στο FIR Aθηνών νοτιοδυτικά της Κρήτης, καταθέτοντας σχέδιο πτήσης για Κάιρο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το αεροσκάφος δεν δηλώθηκε ότι μεταφέρεται επίσημος (VIP).

Αλλα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πιθανόν επρόκειτο για αεροπλάνο του Καντάφι, ωστόσο το Reuters επισημαίνει ότι αξιωματούχοι από την ελληνική πλευρά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή την πληροφορία. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Κάιρο. Σε αυτό επέβαινε ο επικεφαλής της Λιβυκής Αρχής Προμηθειών και ο στρατηγός Αμπντέλ Ραχμάν Μπεν Αλι οι οποίοι πρόκειται να μεταφέρουν μήνυμα στο στρατιωτικό συμβούλιο που διοικεί την Αίγυπτο, δήλωσε στο Reuters Αιγύπτιος αξιωματούχος των αρχών του αεροδρομίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζει ότι το αεροσκάφος διέγραψε σχεδόν κυκλική πορεία. Ειδικότερα, στις 11:20 το λιβυκό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από την Τρίπολη, εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, στη θέση Άγκνους. Η θέση αυτή βρίσκεται στη Μεσόγειο, στο σημείο όπου τελειώνει το FIR Αθηνών και αρχίζει το FIR της Μάλτας. Το αεροσκάφος πέταξε επί 14 λεπτά στον ελληνικό εναέριο χώρο και στις 11:34 βγήκε από τη θέση Σαλούν, που βρίσκεται στο σημείο όπου τελειώνει το FIR Αθηνών και αρχίζει το FIR της Αιγύπτου.

Ο πιλότος του αεροσκάφους κατέθεσε κανονικά, ως όφειλε, σχέδιο πτήσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι απογειώθηκε από την Τρίπολη της Λιβύης και είχε προορισμό το Κάϊρο της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιους είχε επιβάτες. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο πιλότος δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει ποιους μεταφέρει, από τη στιγμή που έχει καταθέσει κανονικά σχέδια πτήσης.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η συγκεκριμένη πτήση χαρακτηριζόταν συνήθης.

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι τρία από τα αεροσκάφη του Καντάφι απογειώθηκαν από στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Τρίπολη. Επικαλούμενο δημοσιογράφο στη Μάλτα, το αραβικό δίκτυο μεταδίδει ότι το ένα από τα τρία αεροπλάνα κατευθύνεται προς τη Βιέννη, το άλλο προς την Αθήνα και το τρίτο στο Κάιρο. «Προφανώς, κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι μέσα στα αεροπλάνα», δήλωσε ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή