Την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών, προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που τέλεσαν όταν δεν ήταν μέλη του κοινοβουλίου, υπερψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης της ασυλίας του Γεώργιου Αρβανιτίδη (ΠΑΣΟΚ Β' Θεσσαλονίκης) ψήφισαν 146 βουλευτές, κατά 36, ενώ 5 ψήφισαν "λευκό".
Ο βουλευτής κατηγορείται για απείθεια κατ΄εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και υπεξαγωγή εγγράφου κατά συναυτουργία, αδικήματα, τα οποία φέρεται να τέλεσε ως δήμαρχος Εχεδώρου το 2006.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Παναγιώτη Δημητρουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ Ηλείας) ψήφισαν 145 βουλευτές, κατά 31, ενώ 11 ψήφισαν "λευκό".
Ο βουλευτής κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, όταν ήταν νομάρχης Ηλείας.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή Αργύρη Λαφαζάνη (ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής) ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 53, ενώ 10 ψήφισαν "λευκό".
Ο βουλευτής κατηγορείται για ψευδή ανωμοτί κατάθεση σε δίκη στην οποία ήταν πολιτικός ενάγων.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας και των τριών βουλευτών είχε αποφανθεί η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Τέλος, με 13 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 13 "λευκά" απορρίφθηκε το εισαγγελικό αίτημα για άρση της ασυλίας της αντιπροέδρου της Βουλής Βαρβάρας Νικολαΐδου, η οποία κατηγορείται για αντίσταση και αυτοδικία.
Σε ανακοίνωσή τους οι τρεις βουλευτές σημειώνουν ότι η Βουλή μετά από αίτημά τους δεν αρνήθηκε την άρση της ασυλίας τους.
Όπως αναφέρουν, το αίτημά τους αυτό υποβλήθηκε στην αρμόδια εισηγητική Επιτροπή Δεοντολογίας και επισημάνθηκε από τον Πρόεδρό της κ. Γρηγόρη Νιώτη, κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Ολομέλεια της Βουλής.
«Η κοινή μας στάση και επιθυμία προέκυψε από την πεποίθησή μας ότι οι υποθέσεις των βουλευτών πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι υποθέσεις όλων των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι υποθέσεις σαν τις ερευνώμενες παράγονται κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπου η Δημοκρατία και η εφαρμογή της δίνουν άνιση μάχη με τις νομοθετικές ατέλειες και τις πολλαπλές γραφειοκρατικές ερμηνείες, χωρίς οι αιρετοί στην ουσία να παρανομούν και να έχουν οποιοδήποτε δόλο», επισημαίνουν.
Τονίζουν δε ότι στις περιπτώσεις τους «θα αποδειχθεί, όχι μόνο η αθωότητά τους, αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική και οι πολιτικοί δυναμώνουν και γίνονται πιο σεβαστοί όταν κρίνονται για το παραμικρό, όπως όλοι οι πολίτες».
«Αισθανόμαστε βέβαιοι ότι η Βουλή έπραξε το σωστό επιτρέποντας μας να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία σ’ αυτή την κρίσιμη από κάθε πλευρά περίοδο», καταλήγουν οι τρεις βουλευτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ