Θετικοί στην ίδρυση Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων οι φορείς

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 19:40
A- A A+

Θετικοί στην ίδρυση του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της πλειονότητας των φορέων οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή που εξετάζει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη.

Εξέφρασαν, ωστόσο, παρατηρήσεις, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα βελτιώσεων ορισμένων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτος Καραμίχας σημείωσε ότι η ίδρυση του Μητρώου αποτελεί αίτημα δεκαετιών της συνομοσπονδίας, έθεσε ωστόσο ζήτημα κριτηρίων για την εγγραφή σε αυτό και ζήτησε η εγγυητική επιστολή που προβλέπεται για τους εμπόρους να είναι πολύ υψηλότερη των 5.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Δ. Δημουλάς, ανέφερε ότι με το νομοθέτημα αυτό καλύπτεται ένα μεγάλο κενό στην νομοθεσία το οποίο επέτρεψε συναλλαγές των αγροτών με εμπόρους με καταστροφικά αποτελέσματα για τους πρώτους.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις που τίθενται, είπε πως δεν λύνουν το πρόβλημα και πρότεινε όποιος δεν είναι συνεπής προς τους αγρότες να διαγράφεται από το Μητρώο.

Από την ΣΥΔΑΣΕ ο Αθ. Λίγδας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει τους αγρότες, ζήτησε να δοθεί σε όλους (μεταποιητές και εμπόρους νωπών οπωροκηπευτικών) να ενταχθούν στο Μητρώο κι ακόμη οι έμποροι να αγοράζουν προϊόν αντίστοιχης αξίας με την εγγυητική επιστολή τους.

Με τη σειρά του ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Β. Κόλλιας υποστήριξε πως το νομοσχέδιο επιλύει μερικώς τα προβλήματα και αφήνει κενά, ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής λαχαναγοράς, Ν. Καλόγρης, ανέφερε ότι η πρόβλεψη για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών επιβαρύνει υπερβολικά τους έμπορους, οι οποίοι - όπως είπε - πληρώνονται με επιταγές έως και ενός χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή