Την παραίτησή του από την πολιτική ηγεσία της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ ανακοίνωσε ο Δαλάι Λάμα, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του εκλεγμένος αξιωματούχος.
«Ηδη από τη δεκαετία του 1960 έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι Θιβετιανοί έχουν ανάγκη έναν ηγέτη, εκλεγμένο ελεύθερα από το λαό του Θιβέτ στον οποίο θα μπορέσω να μεταβιβάσω την εξουσία», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα από τη Νταραμσάλα στη βόρεια Ινδία όπου ζουν εξόριστοι Θιβετιανοί, κατά τη διάρκεια ομιλίας με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση των Θιβετιανών το 1959. «Τώρα έχει προφανώς έρθει η ώρα να τεθεί αυτό σε ισχύ».
«Είναι για το μακροπρόθεσμο καλό των Θιβετιανών. Δεν είναι επειδή αισθάνομαι απογοητευμένος», υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής των εξόριστων Θιβετιανών, 75 ετών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, πρόσθεσε ότι θα ζητήσει μία τροπολογία η οποία θα του επιτρέψει να παραιτηθεί στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του θιβετιανού κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Δαλάι Λάμα «τέχνασμα» που έχει ως στόχο να «παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα».
«Ο Δαλάι Λάμα μιλάει συχνά τα τελευταία χρόνια για την αποχώρησή του. Πιστεύω ότι πρόκειται για τέχνασμα προκειμένου να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζιάνγκ Γου.
Σύμφωνα με την ίδια «η εξόριστη κυβέρνηση είναι μια παράνομη πολιτική οργάνωση και καμιά χώρα δεν την αναγνωρίζει».