Συνομιλίες ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 12:30
UPD:17:50

Αντικαθεστωτικός κατά τη διάρκεια μαχών εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων μεταξύ Ρας Λανούφ και Μπιν Τζαουάντ

A- A A+

Συνομιλίες αρχίζουν σήμερα ΕΕ και ΝΑΤΟ με αντικείμενο την κρίση στη Λιβύη και την πιθανότητα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ οι μάχες των δυνάμεων που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών εντείνονται.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής και λίγο αργότερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ήδη σήμερα ότι αναγνωρίζει ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο που έχουν συγκροτήσει οι αντικαθεστωτικοί, μία είδηση που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη Βεγγάζη, έδρα των εξεγερμένων.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στη Βεγγάζη και θα δεχθεί απεσταλμένο στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ρας Λανούφ πραγματοποίησαν σήμερα οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι.

REUTERS
Νέοι βομβαρδισμοί στη Ρας Λανούφ

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ρας Λανούφ

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος περίπου οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του Ρας Λανούφ, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού εμφανίστηκε στον ορίζοντα.

Βόμβες ή πύραυλοι έπεσαν λίγα χιλιόμετρα από το διυλιστήριο της Ρας Λανούφ και κοντά σε κτήριο εταιρείας διύλισης, σύμφωνα με το Reuters.

Αντικαθεστωτικός είπε επίσης στο πρακτορείο ότι μία βόμβα έπεσε σε κατοικία αμάχου.

Παράλληλα, εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε στο Reuters ότι το κέντρο της Ζαουίγια βρίσκεται ξανά υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, μετά από τις σφοδρές χθεσινές μάχες κατά τις οποίες η πόλη άλλαξε χέρια δύο φορές.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».

«Αν δεν υπάρξει διεθνής επέμβαση, ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα μας και αυτό είναι το ίδιο με το να πεθαίνουν άνθρωποι» τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων.

«Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε...Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη», επισήμανε.

Την Τρίτη, σε ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, ένας από τους εκπροσώπους του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηθική στήριξη, πολιτική αναγνώριση και επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, αλλά όχι ξένη στρατιωτική παρέμβαση.

Παράλληλα, απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης φέρονται να βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνομιλήσουν με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της συναντήθηκε χθες με απεσταλμένο του Καντάφι, ενώ άλλος απεσταλμένος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1941984

Ελεύθεροι μετά από βασανιστήρια οι υπάλληλοι του BBC

Σε άλλες εξελίξεις, ελεύθερα αφέθηκαν τα μέλη δημοσιογραφικής αποστολής του βρετανικού δικτύου BBC στη Λιβύη που είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στη Ζαουίγια.

Όπως δήλωσαν, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι τους ξυλοκόπησαν και τους υπέβαλαν στο βασανιστήριο της εικονικής εκτέλεσης.

Τα τρία μέλη της ομάδας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρις Κομπ-Σμιθ, ο Τούρκος χειριστής της κάμερας Γκοκτάϊ Κοραλτάν και ο Παλαιστίνιος ανταποκριτής Φέρας Κιλάνι, κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και απειλήθηκε η ζωή τους κατά τη διάρκεια της 21 ωρών κράτησής τους από στρατιώτες και μυστικούς αστυνομικούς.

Όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, αφού τους φόρεσαν κουκούλες και χειροπέδες, τους γρονθοκόπησαν, ενώ τους χτύπησαν και με ρόπαλα και όπλα.

Ο Φέρας με δήλωσή του, που δόθηκε από το BBC, είπε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, είδε Λίβυους αντικαθεστωτικούς να έχουν χτυπηθεί και βασανιστεί από τους δεσμοφύλακές τους.

O Κομπ-Σμιθ ανέφερε ότι αιχμάλωτοι είχαν τοποθετηθεί σε μία σειρά στραμμένοι προς τον τοίχο και ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα και ένα αυτόματο όπλο στα χέρια, τους υπέβαλε στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης.

«Όταν τον κοίταξα ήρθε προς το μέρος μου, μου κόλλησε την κάνη στον αυχένα και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη. Οι εκπυρσοκροτήσεις ήταν δίπλα στα αυτιά μου, ενώ οι στρατιώτες παρακολουθούσαν γελώντας», προσέθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Το πλήρωμα του βρετανικού δικτύου που συνελήφθη τη Δευτέρα απελάθηκε από τη Λιβύη μόλις αφέθηκε ελεύθερο, ενώ η κυβέρνηση του Καντάφι έχει ανακοινώσει ότι για λόγους ασφαλείας οι μετακινήσεις δημοσιογράφων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία επίσημου συνοδού.

Εν τω μεταξύ, από την Κυριακή αγνοείται ο απεσταλμένος της Guardian στη Λιβύη Γκάιτ Αμπντούλ-Αχάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή