Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Γιώργος Παπαμανώλης τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, που προβλέπει απαγόρευση της δόμησης σε οικόπεδα με κλίση άνω του 40% στα νησιά.
Οι δύο «πράσινοι» βουλευτές είπαν «όχι» στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή.
Η ενέργεια της κ. Παπανδρέου ερμηνεύεται, καθώς η τροπολογία έρχεται σε αντίθεση με νομοθετική πρωτοβουλία που είχε λάβει η ίδια το 2003 ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση του 2003, υπερίσχυαν των ειδικών συντελεστών δόμησης και Προεδρικών Διαταγμάτων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, οι διατάξεις του ΓΟΚ, γεγονός που διευκόλυνε τη δόμησή τους.
Με τη νέα αλλαγή τίθενται νέοι περιορισμοί στη δόμηση των μικρών νησιών, σύμφωνα με τους οποίους, το οικόπεδο πρέπει να μην υπερβαίνει μέση κλήση 40%, το κτίσμα να είναι μονόροφο και να μην υπερβαίνει τα 150 τμ, ενώ, όπου βγαίνει υπόγειο, να μην υπερβαίνει τα 30 τμ και το ύψος του κτιρίου να μην υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα από το έδαφος.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαμανώλης, που εκλέγεται στις Κυκλάδες, καταψήφισε την τροπολογία γιατί θεωρεί, όπως είπε, ότι η νέα ρύθμιση αδικεί τους κατοίκους μικρών νησιών.
Υπέρ της τροπολογίας, τάχθηκαν η Δημοκρατική Αριστερά, την καταψήφισαν ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κατά τάχθηκαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, ενώ ο Βαγγέλης Παπαχρήστος δήλωσε «παρών».
Υπερψηφίστηκε το άρθρο 9 για τις περιοχές Natura
Χωρίς διαρροές ψηφίστηκε πάντως το επίμαχο μέχρι πρότινος άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura.
Δυνατότητα κατατμήσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura για περίπου 20 ακόμη ημέρες -μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ- δίνει το ΥΠΕΚΑ, καθώς στη τελική μορφή του νόμου προβλέπεται ότι η αρτιότητα σε αυτές τις περιοχές ορίζεται στο εξής στα 10 στρέμματα, ενώ «κατ' εξαίρεση θεωρούνται άρτια κατά παρέκκλιση γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις».
Η διάταξη αυτή στο άρθρο 9 του νόμου ήρθε να αντικαταστήσει την πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, που έδινε δυνατότητα διευθετήσεων έως και την 1η Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 για την εκτός σχεδίου δόμηση, δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων έχουν οικόπεδα με «πρόσωπο» 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο, αλλά και όσα έχουν «πρόσωπο» 45 μέτρα και βάθος 50 μέτρα σε διεθνείς, εθνικούς, επαρχιακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους.
Ένα στοιχείο που μένει ανοιχτό να καθοριστεί από το ΥΠΕΚΑ, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αφορά τον καθορισμό της έννοιας του «κοινόχρηστου δρόμου» κάνοντας χρήση της δυνατότητας, που του δίνεται, βάσει της παραγράφου 15 του άρθρου 20, σύμφωνα με την οποία: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η έννοια του "κοινοχρήστου δρόμου" της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του π.δ. της 24-31.5.1985». Με τον τρόπο αυτόν ο χαρακτηρισμός εμπίπτει σε μία απόλυτα διαφανή διαδικασία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ