Μεγάλη καθυστέρηση στις συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2002 07:46
A- A A+

Σημαντική καθυστέρηση αρκετών ωρών σημειώθηκε σήμερα κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των υψηλόβαθμων συνομιλιών ανάμεσα στη Βόρειο και στη Νότιο Κορέα, δείγμα του ότι οι αξιωματούχοι πασχίζουν να αμβλύνουν τις διαφορές, όσον αφορά στο ζήτημα του πότε θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές συνομιλίες, προτού εκδοθεί το τελικό ανακοινωθέν.

Ο Νοτιο-Κορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τζονγκ Σε Χιούν και το μέλος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, Κιμ Ριόνγκ Σονγκ, σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στις 3:00' ώρα Ελλάδος, σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Σεούλ και κατόπιν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν πως η καθυστέρηση θα είναι πολύωρη. Νοτιο-Κορεάτες επίσημοι τόνισαν πως οι δύο πλευρές έχουν επιτελέσει πρόοδο, κυρίως όσον αφορά τις συναντήσεις χωρισμένων οικογενειών και στις οικονομικές συνομιλίες. Και η Βόρειος Κορέα εκφράζει αισιοδοξία από την έκβαση των συνομιλιών.

Πάντως οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές εργάσθηκαν εντατικά χθες τη νύχτα για να αμβλυνθούν οι διαφορές που αφορούν στη διεξαγωγή των στρατιωτικών συνομιλιών, που είναι κρίσιμες για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα επιτρέψει την ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής δια μέσου της ασφυκτικά οχυρωμένης Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης, που τέμνει στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή