Στη Ρας Λανούφ οι δυνάμεις του Καντάφι

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 09:01
UPD:13:04

O υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης αποβιβάζεται από το C-130 της Π.Α. που μετέφερε απο τη Λιβύη τους 15 Ελληνες και τους τρεις Ολλανδούς πεζοναύτες

A- A A+

Στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη εισέβαλαν οι δυνάμεις του Καντάφι, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες με τους αντικαθεστωτικούς για τον έλεγχο της πόλης.

Επικαλούμενο μαρτυρία μαχητή των εξεγερμένων, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ, ενώ επιβεβαιώθηκε η παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε 15 Έλληνες από τη Λιβύη καθώς επίσης και τρεις Ολλανδούς πεζοναύτες που απελευθερώθηκαν από τις αρχές του καθεστώτος έπειτα από κράτηση δύο εβδομάδων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Στην Αθήνα το C-130 από τη Λιβύη

Στην Αθήνα το C-130 από τη Λιβύη

Σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Ολλανδοί στρατιωτικοί -δύο άνδρες και μία γυναίκα- παρελήφθησαν από αντιπροσωπεία του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία επαναπατρισμού τους. Οι τρεις πεζοναύτες είχαν φθάσει χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια, με ελικόπτερο στην περιοχή της Σύρτης για να απομακρύνουν δύο Ολλανδούς πολίτες από τη Λιβύη, και συνελήφθησαν.

Την Πέμπτη το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέστειλε το C-130 για να τους παραλάβει, έπειτα από σχετική συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του απεσταλμένου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη.

Το πρωί της Παρασκευής, σε τηλεφωνική που είχαν, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Uri Rosenthal ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για τη μεσολάβηση της Ελλάδας στην υπόθεση των τριών Ολλανδών στρατιωτών και την ασφαλή επιστροφή τους με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Eν τω μεταξύ ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στο BBC, ζήτησε από όλες τις χώρες, αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Επιπρόσθετα, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις που επλήγησαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Από την πλευρά του ο δευτερότοκος γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ, ανακοίνωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση. «Ποτέ μα ποτέ δεν θα παραδοθούμε. Αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός δεν θα καλωσορίσει ποτέ το ΝΑΤΟ, δεν θα καλωσορίσουμε ποτέ τους Αμερικανούς εδώ. Η Λιβύη δεν είναι εύκολη δουλειά» υπογράμμισε με νόημα.

REUTERS
Σάιφ αλ-Ισλάμ: Δεν θα παραδοθούμε

Σάιφ αλ-Ισλάμ: Δεν θα παραδοθούμε

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τις σχέσεις με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ουάσινγκτον και αναμένουν το κλείσιμό της.

REUTERS
Επιφυλάξεις Κλίντον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Επιφυλάξεις Κλίντον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Την ίδια ώρα Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον, με κοινή τους επιστολή ζήτησαν από την ΕΕ να θεωρήσει το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης (CNT) της Λιβύης ως «ένα ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν».

Πάντως η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της για την αναγνώριση του CNT από τη Γαλλία και προειδοποίησε κατά της χρήσης στρατιωτικών μέσων εναντίον της Λιβύης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή