Στους «σεισμούς-γίγαντες», κατατάσσει το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιαπωνία ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος και ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την ισχυρότερη γνωστή σεισμική δόνηση στην ιστορία της χώρας, τουλάχιστον όσον αφορά στην ενόργανη καταγραφή.
Μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο κ. Τάσσος υπογραμμίζει ότι το κύριο στοιχείο που καθορίζει την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού είναι η εγγύτητά του σε κατοικημένη περιοχή και όχι τόσο πολύ το μέγεθός του.
Από την άποψη αυτή, σημειώνει, υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο, όσον αφορά τον πολύ ισχυρό σεισμό της Ιαπωνίας: Το καλό, όπως εξηγεί, είναι ότι σημειώθηκε μακριά από κατοικημένη περιοχή και άρα πρωτογενώς δεν προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, κάτι που θα συνεπαγόταν εκατόμβες νεκρών. Το γεγονός ωστόσο ότι συνέβη στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τσουνάμι επέφερε δευτερογενώς τις όποιες καταστροφές.
Ο κ. Τάσσος ξεκαθαρίζει ότι ο σεισμός της Ιαπωνίας δεν εμπνέει ανησυχία για τη χώρα μας. Σημειώνει παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα το επίπεδο της πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να φτάσει αυτό της Ιαπωνίας, υπάρχουν και κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά στην αντιμετώπιση των σεισμικών φαινομένων.
Ακόμη κι αν η εκπαίδευση είναι αρκετή, αυτό που κυριαρχεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το στοιχείο του πανικού, αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι σεισμοί με τέτοιο τρόπο, ώστε η αντίδραση των πολιτών να γίνεται μηχανικά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ