Υποχώρηση των αντικαθεστωτικών στη Ρας Λανούφ

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011 13:26
UPD:18:19
A- A A+

Σημαντικές νίκες σημειώνουν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο στρατός της Λιβύης ανάγκασε τους αντικαθεστωτικούς με συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Ρας Λανούφ να υποχωρήσουν.

Έτσι, η πρώτη γραμμή των εξεγερμένων υποχώρησε κατά 20 χιλιόμετρα στα περίχωρα της Ρας Λανούφ στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου που διατηρούσαν οι αντικαθεστωτικοί στην περιοχή αλ Ουκάιλα, ανατολικά της πόλης Ρας Λανούφ.

Μετά την επίθεση δεκάδες οχήματα μετέφεραν τους εξεγερμένους οι οποίοι αποχωρούσαν από την αλ Ουκάιλα, που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών στρατευμάτων προς την κατεύθυνση της γειτονικής πόλης Μπρέγκα.

Καπνός αναδυόταν από το σημείο ελέγχου των αντικαθεστωτικών, ενώ η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της Ρας Λανούφ μετά τη χθεσινή αεροπορική επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων δεν έχει σβήσει ακόμη.

Επίσης, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση εναντίον της πόλης Μιζουράτα, σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το τελευταίο οχηρό των αντικαθεστωτικών στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αντικαθεστωτικοί στο Reuters.

«Προσπαθούν να φτάσουν στη Μιζουράτα, τώρα είναι 10 χιλιόμετρα μακριά», δήλωσε ένας αντικαθεστωτικός. «Ακούμε βομβαρδισμούς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πολεμήσουμε», πρόσθεσε. Την επίθεση επιβεβαίωσε και ένας κάτοικος της περιοχής.

Εξάλλου, ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, δήλωσε ότι είναι βέβαιος για τη νίκη των κυβερνητικών στρατευμάτων, επισημαίνοντας σε συνεντεύξεις του σε ιταλικές εφημερίδες ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το 90% της χώρας.

«Τώρα το 90% της χώρας έχει επανέλθει υπό τον έλεγχό μας και σύντομα όλα θα τελειώσουν», δήλωσε στην Corriere della Sera και τη Repubblica.

«Αυτοί οι τρομοκράτες δεν μιλούν για δημοκρατία, εκλογές, αξίες: είναι απλώς τρομοκράτες. Αυτοί οι τρομοκράτες σκότωσαν εν ψυχρώ τους αστυνομικούς μας. Εχετε δει τις εικόνες στην τηλεόραση; Αυτοί οι εγκληματίες ξερίζωσαν τις καρδίες από τα πτώματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος

Στο μεταξύ, υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και των επαφών με το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης τάσσεται ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να καλέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιβάλει μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού για να προστατεύσει το λαό της Λιβύης», δήλωσε διπλωμάτης που συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο του Συνδέσμου στο Κάιρο.

«Η απόφαση για την επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έγινε δεκτή από τους άραβες υπουργούς με εξαίρεση τους υπουργούς της Αλγερίας και της Συρίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί αποφάσισαν να ανοίξουν τους διαύλους επικοινωνίας με το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης για να βοηθήσουν το λαό της χώρας.

Δύο ακόμη διπλωμάτες που ήταν παρόντες στη συνάντηση επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.

Κ. Αστον: Να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη προτού αποφασίσει για τη λήψη νέων μέτρων, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Γκόντολο στα περίχωρα της Βουδαπέστης, η Αστον ανέφερε ότι θα μεταβεί από τη Βουδαπέστη στο Κάιρο για να συνομιλήσει με τον Αραβικό Σύνδεσμό για το θέμα της Λιβύης.

Ερωτηθείσα αν η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλλει νέες κυρώεις εναντίον της Λιβύης, ακόμη και στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η Αστον απάντησε: «Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη επιβάλει κάποιες κυρώσεις όχι μόνο σε ανθρώπους αλλά και σε νομικά πρόσωπα».

«Και με όλες τις κυρώσεις είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις πόσο αποτελεσματικές θα είναι και αν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορείς να κάνεις. Οπότε προσπαθώ να αφήνω τις επιλογές ανοιχτές και να βεβαιώνομαι ότι μελετάμε όλες τις πιθανότητες», επεσήμανε.

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι δήλωσε από τη μεριά ότι η ΕΕ θα μελετήσει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης αν πληρούνται όλοι οι όροι που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών.

«Οι χώρες μέλη θα λάβουν στρατιωτική δράση αν χρειαστεί και αν όλοι οι όροι που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση πληρούνται -και αυτοί είναι η προφανής ανάγκη για τέτοια δράση, αλλά και η ξεκάθαρη νομική βάση με την οποία εννοούμε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι επίσης και το θέμα της υποστήριξης από τις χώρες της περιοχής, κυρίως από τις αραβικές χώρες και φυσικά από τον Αραβικό Σύνδεσμο», υπογράμμισε ο Μάρτονι.

«Είναι σημαντικό να μην δώσουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για μία σύγκρουση της Δύσης με τον αραβικό κόσμο, ή ακόμη μία χριστιανική σταυροφορία εναντίων των μουσουλμανικών λαών», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.

Ο Βέστερβελε επέμεινε στην απόλυτη ανάγκη που υπάρχει να συζητηθεί το θέμα με τις χώρες της περιοχής ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία εκδημοκρατισμού που πραγματοποιείται στις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή