Καθησυχάζουν για τη ζημιά στον πυρηνικό σταθμό

Αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι παραθαλάσσιας πόλης
Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011 14:25
UPD:18:51
REUTERS

A- A A+

Καθησυχαστική εμφανίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση για την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, διαβεβαιώνοντας ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί.

Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα.

«Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία», πρόσθεσε. Ο Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν χθες τη χώρα του «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO), η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο, σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο», ανέφερε. «Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη.»

«Επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα», πρόσθεσε.

Ο Εντάνο υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά ραδιενέργειας έξω (σε σχέση με πριν και μετά την έκρηξη).

«Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό.

«Οι αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντα και στα δύο εργοστάσια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ. «Η ΙΑΕΑ επανέλαβε την προσφορά της για παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, αν η κυβέρνηση το ζητήσει.»

Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Όπως μεταδίδουν πάντως τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι τρεις αυτοί άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Τζίτζι, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα.

Και οι τρεις άνθρωποι, το φύλο και η ηλικία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

Το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το σύνεφο των ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας θα φτάσει στην Καμτσάτκα σε λιγότερο απο 24 ώρες», φέρεται να δήλωσε η Νατάλια Γντάνοβα της υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου.

Αύξηση της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία

Μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό, η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να αυξήσει την παροχή ενέργειας, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν.

Ο Σέτσιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ιαπωνία κατά 150.000 τόνους, ενώ οι ρωσικές εταιρείες Mechel και SUEK θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο αύξησης της παροχής κάρβουνου κατά 3 με 4 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ίταρ Τας.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία Νοβόστι, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να ελεγχθούν τα σχέδια και τα μέσα διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη ρωσική Απω Ανατολή.

«Πρέπει να ελέγξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή την κατάσταση στο σύνολο της ρωσικής Απω Ανατολής και να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά ότι είναι διαθέσιμα όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε ο Πούτιν.

Εκατοντάδες νεκροί από το φονικό σεισμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής 621 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του χθεσινού σεισμού.

Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, οι νεκροί ανέρχονται σε 637, ενώ 653 άνθρωποι αγνοούνται. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς 200 με 300 πτώματα μεταφέρονται στην πόλη Σεντάι και ακόμη 200 μεταφέρονται σε γυμναστήρια σε άλλες περιοχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο.

Επιπλέον, περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, 1.040 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχστον 645 αγνοούνται.

Βοήθεια από το εξωτερικό, ΟΗΕ

Όπως ανακοινώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιαπωνία ζήτησε βοήθεια από το Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο απηύθυνε το συγκεκριμένο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Εξάλλου και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα στο BBC: «Συζητάμε με την ιαπωνική κυβέρνηση. Μας ζήτησε βοήθεια. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και σήμερα θα τις ανακοινώσουμε».

Εντωμεταξύ το βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Τόκιο και στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.

Σήμερα αναμένονται στην Ιαπωνία οι πρώτες ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ στέλνει 9 ειδικούς στη χώρα για να βοηθήσουν τα σωστικά της συνεργεία. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι δύο από τους απεσταλμένους του οργανισμού ειδικεύονται στο περιβάλλον.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οτιδήποτε ζητήσει η Ιαπωνία», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς από το γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή