Συνομιλίες Ιαπωνίας, Κορέας για τη σύσφιγξη των διπλωματικών σχέσεων

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2002 11:58
UPD:12:09
A- A A+

Συνομιλίες μεταξύ Ιαπωνίας και Βορείου Κορέας, αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα στην Πιονγιάνγκ, με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων της Βορείου Κορέας.

Η Βόρειος Κορέας έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ιαπωνία από της σύστασής της το 1945, μετά τη διχοτόμηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η οποία υπήρξε ιαπωνική αποικία από το 1910 έως το 1945.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα έχουν διήμερες συνομιλίες από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA, το οποίο διευκρινίζει ότι η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών τον περασμένο μήνα στο Μπρουνέϊ.

«Οι συνομιλίες θα αφορούν όλα τα θέματα που συνδέονται με την αποκατατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες , καθώς και τα εκκρεμή θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα. Στα εκκρεμή θέματα περιλαμβάνεται το ζήτημα των 11 Ιαπώνων που έχουν εξαφανισθεί και το Τόκυο κατηγορεί την Πιονγιάνγκ ότι τους απήγαγε στο διάστημα 1978-1983.

Η Βόρειος Κορέα έχει απορρίψει τις κατηγορίες αυτές, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες για κάθε Ιάπωνα πολίτη ο οποίος είναι πιθανόν να «εξαφανίσθηκε» στη χώρα.

Το 2000 οι δύο χώρες διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για προσέγγιση, οι οποίες είχαν αρχίσει μία δεκαετία πριν, καθώς το Τόκυο είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο θέμα των «εξαφανίσεων», ενώ η Πιονγιάνγκ απαιτούσε την καταβολή αποζημιώσεων για την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή