Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί στην Ιαπωνία

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011 15:21
UPD:15:23
A- A A+

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Παρασκευή τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της αστυνομίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς ολόκληρες κοινότητες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.

Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι απο 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Συνολικά 20.820 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί.

Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων. «Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.

Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να προστατευθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Τα άτομα αυτά ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή