Ανησυχία από νέες εκρήξεις στη Φουκουσίμα

Μάχη με το χρόνο για να αποφευχθεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 09:36
UPD:14:33

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

A- A A+

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊτσί, μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται να βγαίνει καπνός από το εργοστάσιο.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco), ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού μικρή. Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από συγκέντρωση υδρογόνου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo που επικαλέστηκε τη διαχειρίστρια εταιρεία, από τις σημερινές εκρήξεις υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα 3, βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

Εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα Νο. 2

REUTERS
Εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Την ίδια ώρα εκτός λειτουργίας τέθηκε το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα Νο. 2 του πυρηνικού σταθμού -προηγήθηκε παρόμοια έκρηξη το Σάββατο στον αντιδραστήρα Νο. 1. «Ο αντιδραστήρας Νο. 2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης», δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η Tokyo Electric Power άρχισε να τροφοδοτεί και πάλι με νερό τον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να τον κρυώσει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Νωρίτερα η Tokyo Electric Power Co. είχε ανακοινώσει ότι οι ράβδοι καυσίμου μέσα στον πυρήνα του αντιδραστήρα αριθμός 2 είχαν αποκαλυφθεί σχεδόν εντελώς.

Καθώς δεν λειτουργούν οι αντλίες που επιτρέπουν να παραμένουν μέσα στο νερό οι ράβδοι του καυσίμου, το επίπεδο του νερού μειώθηκε μέσα στον αντιδραστήρα και οι ράβδοι είναι πιθανό να αποκαλύφθηκαν, εξήγησε η Tepco σε συνέντευξη Τύπου.

Εντούτοις, όπως έκανε και με τους αντιδραστήρες 1 και 3, η εταιρεία έριξε θαλασσινό νερό κατ' ευθείαν στον αντιδραστήρα ώστε να καλυφθούν και πάλι οι ράβδοι και να σταματήσει η διαδικασία της σύντηξης.

Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ψύχονται με ασφάλεια δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες σε άλλο πυρηνικό σταθμό που επλήγη από το σεισμό, στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες που ψύχονται με ασφάλεια βρίσκονται στο συγκρότημα Φουκουσίμα Νταϊνί κοντά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο. 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη. «Σημειώθηκε έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημίες. Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA. Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3, εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή».

«Ανησυχητική χαρακτήρισε τη κατάσταση μετά το ατύχημα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Εχουμε ένας σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, αφού υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά δεν έχουμε μία καταστροφή», πρόσθεσε.

Αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται πλέον. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, σε καμία περίπτωση», είπε διευκρινίζοντας ότι η καταστροφή θα προέλθει «από την τήξη του αντιδραστήρα και κυρίως τη διάρρηξη του κελύφους που τον περιβάλλει».

Από την πλευρά της, η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας απέκλεισε το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα για ένα Τσερνόμπιλ», τόνισε ο Κοϊτσίρο Γκένμπα στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, μεταφέροντας την εκτίμηση της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ενεργείας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα διαθέτει έξι αντιδραστήρες και βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή