Γερμανία: Αναστολή της απόφασης για λειτουργία πυρηνικών σταθμών

Στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 17:26
UPD:18:10

Την αναστολή ισχύος της συμφωνίας για συνέχιση της λειτουργίας παλαιών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας ανακοίνωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

A- A A+

Την αναστολή ισχύος της συμφωνίας για συνέχιση της λειτουργίας παλαιών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας ανακοίνωσε η Ανγκελα Μέρκελ εν μέσω φόβων για διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί στην Ιαπωνία, που έχουν αναζωπυρώσει τις αντιδράσεις στα σχέδιά της καγκελαρίου.

Πέρυσι, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ κατέληξε σε συμφωνία να συνεχιστεί η λειτουργία 17 παλαιών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας για περίπου 12 χρόνια πέραν του χρόνου που είχε αποφασιστεί αρχικά να κλείσουν, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις και πλήττοντας τη δημοτικότηα της κυβέρνησης.

Δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης Μέρκελ για την πυρηνική ενέργεια.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα ενέργειας δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στην ασφάλεια των απαρχαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σταθμοί να κλείσουν αν χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Ετινγκερ τόνισε ότι η κρίση στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, τί θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Ο Ετινγκερ τόνισε ότι τα θέματα ασφαλείας είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των 14 χωρών της ΕΕ που κάνουν χρήση πυρηνικής ενεργείας και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στα απαρχαιωμένα εργοστάσια της Γερμανίας βελτιώνεται συνεχώς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή