Αναζωπυρώνεται ο διάλογος για την πυρηνική ενέργεια

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 20:11

A- A A+

Ο πυρηνικός συναγερμός που έχει σημάνει στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε αυτές που κατασκευάζουν ήδη πυρηνικά εργοστάσια είτε εκείνες που σκέφτονται αυτή την επιλογή για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Καθώς οι μνήμες από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ πριν από 25 χρόνια αδυνάτιζαν, γράφει η Τζούντι Ντέμσεϊ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης ή επέκτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ο ενθουσιασμός για την πηγή αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλος στην ανατολική Ευρώπη, που θέλει να απαλλαγεί από τον ρυπογόνο άνθρακα, αλλά και από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Οι ανατολικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να ανακαινίζουν τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια ή να σχεδιάζουν την κατασκευή νέων.

Με την Ιαπωνία να αγωνίζεται όμως να ελέγξει την κρίση που έχει ξεσπάσει, η συζήτηση για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των κατοίκων αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Κάπου 40.000 άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια ανθρώπινη αλυσίδα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστάιμ, έξω από τη Στουτγάρδη, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.

«Το δυστύχημα στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρώπης», λέει ο Χένρικ Πάουλιτς από την Οργάνωση Διεθνών Φυσικών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν μιλήσει με ειλικρίνεια για τα επίπεδα ασφαλείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας».

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη ότι δυστυχήματα σαν κι αυτό της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συμβούν στις χώρες τους, ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω της γεωλογίας του εδάφους.

«Γνωρίζουμε πόσο ασφαλή είναι τα εργοστάσιά μας, όπως γνωρίζουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε απειλή από σεισμό ή τσουνάμι», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μετά την έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο. «Θα αναλύσουμε τα διδάγματα από τα γεγονότα της Ιαπωνίας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν, που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ότι το νέο πυρηνικό δυστύχημα σημειώθηκε σε μια χώρα με πολύ υψηλά κριτήρια ασφαλείας. «Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε το ζήτημα τόσο σοβαρά υπόψη μας. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να προφυλαχθούμε απ’όλους τους κινδύνους, και αυτό θα μελετήσουμε».

Η αντιπολίτευση όμως αξιοποίησε την κρίση για να επιτεθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, που «προώθησε την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων ακόμη και σε περιοχές όπου γίνονται πόλεμοι. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή