Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη έως το 2020 κατά 30%, αντί του 20% που έχει συμφωνηθεί, προτείνουν επτά Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος - μεταξύ των οποίων και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη - σε κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες.
Οι επτά υπουργοί εκτιμούν ότι ο μεσοπρόθεσμος αυτός στόχος είναι απαραίτητος για την υλοποίηση του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 80% μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και την εξασφάλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηγετικής θέσης, στην προσπάθεια μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
«Στη σημερινή συγκυρία που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για το μέλλον μιας Ευρώπης χαμηλού άνθρακα θα έχει ευρύτερα αποτελέσματα, πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα ενδυναμώσει την θωράκιση της ηπείρου μας από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και θα μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων. Επιπλέον, θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες στον τομέα των ταχέως εξελισσόμενων αγορών πράσινων αγαθών και υπηρεσιών», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι επτά Ευρωπαίοι υπουργοί.
Σημειώνουν ακόμη ότι ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι η παρούσα δέσμευση για μείωση 20% δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη του τελικού στόχου για το 2050, επισημαίνοντας ότι ήδη διαθέτουμε τα εργαλεία και τις πολιτικές για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% στο εσωτερικό μας.
Αναφέρουν, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο ενεργειακής αποδοτικότητας καταδεικνύει εξίσου τα ιδιαίτερα αποτελέσματα που μπορεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας να επιφέρει. «Το αίτημα για να προχωρήσουμε, κατά προτεραιότητα, σε ένα στόχο 30% μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 προβάλει πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ», τονίζουν.
Στην επιστολή τους οι επτά υπουργοί Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι αντιλαμβάνονται πως ορισμένες βιομηχανίες ανησυχούν για τον τρόπο που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι «λύσεις υπάρχουν. Στο πλαίσιο της μακράς παράδοσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».
Θεωρούν ζωτικής σημασίας την εφαρμογή «σήμερα και όχι σε 40 χρόνια» ενός σχεδίου που θα προωθήσει τις κατάλληλες επενδύσεις στις τεχνολογίες και στις υποδομές χαμηλού άνθρακα εξασφαλίζοντας ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την Ευρώπη.
«Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να πετύχουμε τους στόχους μας με χρονικό όριο το 2050, μεγιστοποιώντας την ανάπτυξη, την ευημερία και την προσφορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη», υπογραμμίζουν στην κοινή επιστολή τους, η Ελληνίδα Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιουν, ο Σουηδός Υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέας Κάλγκρεν, η Δανέζα Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Λίκε Φρίις, η Ισπανίδα Υπουργός Περιβάλλοντος, Αγροτικών και Θαλασσίων Υποθέσεων Ρόσα Αγκιλέρο Ριμπέρο, ο Πορτογάλος Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ουμπέρτου Ρόζα και ο Γερμανός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ