Λιβύη: Μάχες για τον έλεγχο δύο πόλεων

G8: Χωρίς συμφωνία για ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 15:36
UPD:19:28

Επιθέσεις εναντίον της Μπρέγκα και της Ατζνταμπίγια, οι οποίες ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ οι G8 δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την προώθηση της επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

A- A A+

Επιθέσεις εναντίον της Μπρέγκα και της Ατζνταμπίγια, οι οποίες ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, πραγματοποίησαν σήμερα οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, καθώς τα στρατεύματά του πλησιάζουν στην έδρα των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, ενώ οι G8 δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στις παρυφές της Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη. Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του Καντάφι «έχουν τον πλήρη έλεγχο» της πόλης και ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι είδε τις δυνάμεις των εξεγερμένων να υποχωρούν. Η Ατζνταμπίγια, στρατηγικός κόμβος σε απόσταση 160 χλμ. νοτίως της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξεγερμένων.

Ιστοσελίδα της λιβυκής αντιπολίτευσης μετέδωσε πως αντικαθεστωτικοί, που χειρίζονταν ένα μαχητικό αεροσκάφος Mig-23 και ένα ελικόπτερο, βύθισαν δύο πολεμικά πλοία των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι στα ανοικτά της ανατολικής πόλης Αντζιμπίγια.

Η διαδικτυακή εφημερίδα Brniaq τονίζει, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενο αξιωματικό στην αεροπορική βάση Μπενίνα στη Βεγγάζη, πως το αεροσκάφος και το ελικόπτερο βομβάρδισαν επίσης έναν απροσδιόριστο αριθμό αρμάτων μάχης κοντά στη Μπρέγκα και την Ατζαμπίγια, δύο πόλεις οι οποίες καταλήφθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Μάχες πραγματοποιούνται επίσης στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι η δύναμη επίλεκτων της οποίας ηγείται ένας από τους γιους του Καντάφι κατευθύνεται προς την πόλη αυτή.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του λιβυκού συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα δήλωσε σήμερα πως όλοι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά, έχουν επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

«Όλοι οι τερματικοί σταθμοί βρίσκονται υπό έλεγχο, εκτός από το Τομπρούκ», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Μοχάμεντ Αμπού Σίταχ.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακτούν το πλεονέκτημα στη Λιβύη, προχωρώντας προς ανατολάς με βομβαρδισμούς, ένα μήνα μετά την έναρξη μιας εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι αντάρτες «δεν έχουν ελπίδα, η υπόθεση είναι πλέον χαμένη γι' αυτούς», διαβεβαίωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale, αρνούμενος εκ των προτέρων οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με «τους τρομοκράτες».

Οι εξεγερμένοι δεν έχουν παρά «δύο δυνατότητες: να παραδοθούν ή να διαφύγουν», πρόσθεσε υποσχόμενος ότι δεν θα σκοτώσει όσους παραδοθούν.

Διστακτική η διεθνής κοινότητα

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ δεν κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να ασκήσουν πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, οι υπουργοί ζήτησαν από τον ΟΗΕ νέα μέτρα για να «αυξηθεί η πίεση» επί του Καντάφι, όμως στα γραπτά συμπεράσματα της συνόδου τους δεν αναφέρεται η επιλογή της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.

«Είμαστε σύμφωνοι να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αυξήσει τις πιέσεις επί του συνταγματάρχη Καντάφι», δήλωσε ο Ζιπέ στους δημοσιογράφους.

Στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρεται: «Οι υπουργοί ζήτησαν από τον Μουάμαρ Καντάφι να σεβαστεί τις νόμιμες διεκδικήσεις του λιβυκού λαού αναφορικά με τα θεμελιώδη δικαιώματά του, την ελευθερία της έκφρασης και μια αντιπροσωπευτική μορφή διακυβέρνησης. Προειδοποίησαν εναντίον των δραματικών συνεπειών μιας άρνησης εκ μέρους του».

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει κατεπειγόντως ένα ευρύ φάσμα μέτρων με στόχο να εξασφαλισθεί η προστασία των λιβυκών πληθυσμών από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

«Αποφάσισαν επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αυξήσει την πίεση, με τη λήψη και οικονομικών μέτρων, για να παρακινηθεί ο Μουάμαρ Καντάφι να φύγει», προστίθεται στα συμπεράσματα της συνόδου της G8.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία και η Ρωσία μπλόκαραν οποιαδήποτε αναφορά σε ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, με αποτέλεσμα να διαγραφεί σχετική παράγραφος από το κείμενο συμπερασμάτων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή