Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σχ για τη βιοποικιλότητα

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 19:54
A- A A+

Ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο σύνολό του και κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», με το οποίο, μεταξύ άλλων, περιορίζεται η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές του Δικτύου Natura.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, με το νέο νόμο δημιουργείται εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, με την ενσωμάτωση όλων των κατηγοριών προστασίας, την εναρμόνιση με το κοινοτικό πλαίσιο και την απλοποίηση των διαδικασιών χαρακτηρισμού. Επίσης, αποσαφηνίζεται το καθεστώς και οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές προστασίας.

Επιπλεον, εισάγονται προστατευτικές ρυθμίσεις για το σύνολο του φυσικού χώρου, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητικό επίπεδο αναχαίτισης της καταστροφής των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, των μικρών υγροτόπων, των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Εντάσσονται ακόμη σε σαφές και σύγχρονο καθεστώς προστασίας τα σημαντικά, αλλά και τα ενδημικά είδη, εκείνα δηλαδή τα ζώα και φυτά που υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Προστατευτικές ρυθμίσεις εισάγονται για τους γενετικούς πόρους και για τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και φυτών που αποτελούν πολύτιμα συστατικά της αγροτικής βιοποικιλότητας.

Αξιοποιείται παράλληλα η επιστημονική γνώση, με πρόβλεψη για ενοποίηση και ολοκληρωμένη επεξεργασία των επιστημονικών και χωρικών δεδομένων που προκύπτουν.

Ακόμη, προβλέπονται κίνητρα για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και ποινικές κυρώσεις για όσους εσκεμμένα υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή