Απομακρύνθηκε το προσωπικό του σταθμού της Φουκουσίμα

Αυξομειώσεις του επιπέδου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 09:06
UPD:10:18

Νέα αύξηση, «σε βλαβερές για την υγεία τιμές», σημείωσαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί προσωρινά το προσωπικό του σταθμού.

A- A A+

Νέα αύξηση, «σε βλαβερές για την υγεία τιμές», σημείωσαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί προσωρινά το προσωπικό του σταθμού. Η περιοχή σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο έχει εκκενωθεί, ενώ κλεισμένοι στα σπίτια τους παραμένουν οι κάτοικοι της περιοχής σε απόσταση 20 έως 30 χλμ. από το εργοστάσιο.

Όπως έγινε γνωστό, οι πενήντα εναπομείναντες εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον πυρηνικό σταθμό. Λίγες ώρες νωρίτερα μία ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4, όπου χθες Τρίτη, έκρηξη στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου προκάλεσε ρήγμα στο τοίχωμά της. Λευκός καπνός έβγαινε από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα, ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας την Παρασκευή, όταν ο σεισμός και το τσουνάμι έπληξαν στις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε πως οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές στο κτίριο του αντιδραστήρα, όμως τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν καπνό και ατμό να υψώνεται πάνω από το εργοστάσιο στη 01:00 GMT (03:00 ώρα Ελλάδας).

«Οι ιαπωνικές αρχές μάς ενημέρωσαν πως εντοπίστηκε φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στις 20:45 GMT ... Στις 21:15 της ίδιας ημέρας η φωτιά δεν ήταν πλέον ορατή», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), συμπληρώνοντας ότι ήδη προετοιμάζεται η αποστολή ομάδων ειδικών της Υπηρεσίας που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ραδιενέργειας στη δημόσια υγεία.

REUTERS
IAEA: Ανησυχητική η βλάβη στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό

IAEA: Ανησυχητική η βλάβη στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό

Οι ιαπωνικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν με εκσκαφείς δρόμο προς το κτίριο του αντιδραστήρα Νο.4 για να επιτρέψουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν μπορούν πετάξουν ελικόπτερα που θα έριχναν νερό στις εγκαταστάσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων. Την ίδια ώρα θαλασσινό νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 1, 2 και 3 για την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου. Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο. 2 κατά 33%. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν επίσης να ψύξουν τους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6, στους οποίους το επίπεδο του ύδατος μειώνεται από χθες.

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας, γύρω στις 10:45 τοπική ώρα (03:45 ώρα Ελλάδος) το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού ήταν εκ νέου πολύ υψηλό. «Γύρω στις 10:45 το επίπεδο κοντά στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού είχε ανέλθει στα 6,4mSv/h (μιλισίβερτ ανά ώρα). Στις 10:54 το επίπεδο μειώθηκε στα 2,9 μιλισίβερτ, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

REUTERS
Ιαπωνία: Εντείνεται η πυρηνική κρίση

Ιαπωνία: Εντείνεται η πυρηνική κρίση

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο ανέφερε ότι η ραδιενέργεια στο ίδιο σημείο αυξήθηκε ξαφνικά λίγο μετά τις 10:00 τοπική ώρα πριν μειωθεί εκ νέου. «Λίγο μετά τις 10:00 το επίπεδο της ραδιενέργειας αυξήθηκε ξαφνικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος πριν διευκρινίσει ότι η ραδιενέργεια «μετριέται πλέον σε μιλισίβερτ». «Το επίπεδο της ραδιενέργειας κοντά στην είσοδο του εργοστασίου αυξομειώνεται σημαντικά από ώρα σε ώρα και οι τιμές αυτές συνεχίζουν να είναι βλαβερές για την υγεία», σημείωσε.

Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν αυξηθεί σημαντικά στους αντιδραστήρες 3 και 4 που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό. Το επίπεδο ήταν 400 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 3 και 100 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 4. Μετά τη δόση 100 μιλισίβερτ που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, οι ιατρικές παρατηρήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, ο εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

«Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» και το Τόκιο είναι έτοιμο για τη ζητήσει, δήλωσε ο Εντάνο, σημειώνοντας πως ήδη οι Αμερικανοί συνεργάζονται με τις ιαπωνικές αρχές, παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρίγκαν» μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Το «Ρόναλντ Ρίγκαν» χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες

Προειδοποίηση από VAAC

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

To VAAC εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή στις 05:00 ώρα Ελλάδας και αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια με προορισμό το Τόκιο, με εξαίρεση αυτά της Lufthansa, τα οποία από χθες Τρίτη προσγειώνονται σε άλλα ιαπωνικά αεροδρόμια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή