Ιαπωνία: «Βαθιά ανήσυχος» ο αυτοκράτορας

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 12:29
UPD:14:38

Τη βαθιά του ανησυχία για την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα του δήλωσε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Επέστρεψε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα το προσωπικό που είχε απομακρυνθεί λόγω αύξησης των επιπέδων ραδιενέργειας.

A- A A+

Τη βαθιά του ανησυχία για την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα του εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο 77χρονος αυτοκράτορας δήλωσε ότι τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι απρόβλεπτα και ότι νιώθει «βαθιά ανησυχία» μετά το σεισμό του οποίου το μέγεθος περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου».

«Ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι οι πολίτες θα φροντίσουν με συμπόνια ο ένας τον άλλον, χέρι-χέρι, και θα ξεπεράσουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς», όπως είπε, προσθέτοντας ότι προσεύχεται για τη σωτηρία κάθε θύματος του σεισμού και το τσουνάμι.

Ο αυτοκράτορας προχώρησε στο διάγγελμα μετά την προσωρινή αποχώρηση τεχνικών από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί, όπου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία των αντιδραστήρων, καθώς η βλάβη που προκλήθηκε από τη φυσική καταστροφή στο σύστημα ψύξης έχει οδηγήσει σε σειρά εκρήξεων και πυρκαγιών από το Σάββατο.

Η βλάβη έχει οδηγήσει στη διαρροή χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας στην πρωτεύουσα, προκαλώντας πανικό στο Τόκιο και συναγερμό παγκοσμίως. Οι άνεμοι πάντως προς το παρόν πνέουν βορειοδυτικοί, με κατεύθυνση προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Νωρίτερα σήμερα, νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε έναν από τους αντιδραστήρες, ενώ λευκός καπνός ήταν ορατός σε άλλον. Το προσωπικό του σταθμού (οι πενήντα εναπομείναντες εργαζόμενοι) απομακρύνθηκε προσωρινά, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας.

REUTERS
Ιαπωνία: Εντείνεται η πυρηνική κρίση

Ιαπωνία: Εντείνεται η πυρηνική κρίση

Την ίδια στιγμή, οι επιζήσαντες από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής ζουν υπό αντίξοες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές. Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 4.000 νεκρούς και πάνω από 7.000 αγνοούμενους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή