Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ επιβάλλει νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 15:21

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Συνασπισμού ενημέρωσε τον κ. Κάρολο Παπούλια και για την εναλλακτική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση του χρέους.

A- A A+

Την ανησυχία του για τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, που, όπως ανέφερε, επιβάλλουν ένα νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο αντί να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα του χρέους, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Κάρολο Παπούλια και για την εναλλακτική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση του χρέους: Μια εναλλακτική πρόταση που βασίζεται σε δύο πυλώνες, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη ριζική αναδιανομή του πλούτου.

Διάλογος Κ. Παπούλια - Α. Τσίπρα

Διάλογος Κ. Παπούλια - Α. Τσίπρα

Όπως διευκρίνισε, η αναδιαπραγμάτευση του χρέους προτείνεται να γίνει χωρίς νέα μνημόνια και νέα βάρη στους εργαζόμενους. Προτείνεται ακόμη η επιλεκτική διαγραφή μέρους του χρέους με την ταυτόχρονη διεκδίκηση απευθείας χαμηλότοκου δανεισμού από την ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την αναδιανομή του πλούτου, αυτό προτείνεται να γίνει με τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, των μεγάλων εισοδημάτων καθώς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, που θα έχει σαν στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή