Αμελητέα θεωρούν οι καθηγητές Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Μ. Αντωνόπουλος-Ντόμης και Α. Κλούβας την πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας από την κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία.
Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας και τις συνέπειες που επέφερε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, από την ημέρα που έγινε η σεισμική δόνηση δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας της χώρας μας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, σημείωσε ότι η ειδησεογραφία που έρχεται από την Ιαπωνία «δεν μας διαφωτίζει όσο θα έπρεπε» για το τι ακριβώς συμβαίνει στους 15 από τους 55 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.
Οι υπεύθυνοι, πρόσθεσε, δίνουν τις πληροφορίες που θέλουν και αυτές με το σταγονόμετρο, με στόχο, όπως είπε, να συνηθίσουν ίσως οι Ιάπωνες στην ιδέα πως υπάρχει μεν κίνδυνος από την ραδιενέργεια, αλλά αυτός προς το παρόν δεν είναι μεγάλος.
«Όταν κάποτε τους πουν όλη την αλήθεια, τότε δεν θα ενδιαφέρει κανέναν από τους πολίτες. Και φυσικά οι συνέπειες δε θα έχουν αποφευχθεί», συμπλήρωσε.
Οι καθηγητές του τμήματος Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Παπαζάχος και Ελευθερία Παπαδημητρίου, παρατήρησαν ότι το σεισμολογικό δίκτυο του ΑΠΘ κατέγραψε από την πρώτη στιγμή τον κύριο σεισμό (για τον οποίο οι αυτόματες αναλύσεις από το δίκτυό του έδειξαν μέγεθος μεγαλύτερο από 8.5) και τους ισχυρούς μετασεισμούς της ακολουθίας, τα δεδομένα των οποίων αναλύονται συνεχώς και προωθούνται στα διεθνή σεισμολογικά κέντρα ISC και EMSC.