Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του φορολογικού νομοσχεδίου, που εστιάζει κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης παρατήρησε στην ομιλία του πως το νομοσχέδιο είναι «πλήρες σε υπουργικές αποφάσεις, παλινωδίες, προχειρότητες και αντιφάσεις, αντιαναπτυξιακές διατάξεις, γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα, αναχρονιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες, επικοινωνιακούς τακτικισμούς, βαριές ποινές, αυτόφωρο, αστυνόμευση, φυλάκιση και διαπόμπευση».
Τις αιτιάσεις του κ. Βρούτση, αλλά και του Μανώλη Κεφαλογιάννη αντέκρουσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση: «Η διαφωνία σημαίνει δεν θέλω. Σημαίνει στάχτη και μπούρμπερη. Στην Ελλάδα όμως, δεν είναι ώρα για διπλή γλώσσα - άλλα να λέω και άλλα να εννοώ», ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας παράλληλα, πως στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων, «να πληρώσουν και οι οικονομικά ισχυροί».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Θανάσης Παφίλης από πλευράς ΚΚΕ έκαναν λόγο για νέα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω του νομοσχεδίου: Μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, του φορολογικού συντελεστή των Α.Ε. και ΕΠΕ - με απώλεια 300 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο - μη φορολόγηση των μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον κατευθύνονται προς επενδύσεις, έκπτωση για 4 ακόμη χρόνια, του 50% των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία, «νομιμοποίηση των καταθέσεων στο εξωτερικό με συμβολικό φόρο 8%», μη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων (off shore) ναυτιλιακών εταιρειών.
Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «καταργεί επί της ουσίας την φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη, γιατί με όσες χώρες έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα υπάρξει φορολογία στα μερίσματά τους.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης υποστήριξε πως «υπάρχει υπερβολική δόση ποινικοποίησης στο νομοσχέδιο», χωρίς, ωστόσο, οι αυστηρές του διατάξεις να έχουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, «όπως και τα ισόβια δεν περιόρισαν την εγκληματικότητα».
Εξάλλου, αντιπαράθεση σημειώθηκε σε σχέση με την αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη να αναρωτιέται «πώς δεν ξεσηκώνονται όλοι οι βουλευτές, που παρουσιάζονται ως τρίτης κατηγορίας ενεργούμενα εκδοτικών επιχειρήσεων. Προσκυνούμε εξωθεσμικούς παράγοντες. Δείξτε τσαγανό. Ας επαναστατήσουμε όλοι».
Υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή Οικονομικών, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, παρ' ότι δεν υπερψήφισε το άρθρο για το Μέγαρο Μουσικής (που περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις), είχε αναφέρει πως «η προσφορά του Μεγάλου Μουσικής είναι τεράστια και πρέπει να διατηρηθεί ο πνευματικός, ο πολιτιστικός πνεύμονας της πατρίδας μας».
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναθεώρησε σήμερα την επίμαχη διάταξη, συνδέοντας την αποπληρωμή των χρεών (95 εκ. ευρώ) του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την ανάληψη εκ μέρους του Δημοσίου, της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Οργανισμού. Δεσμεύτηκε δε, να υπάρξει και διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του ΔΣ.
Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης θεώρησε πως η κυβέρνηση θέτει τους βουλευτές ενώπιον πλασματικών διλημμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια των εκδοτικών επιχειρήσεων, «την ώρα που παραπαίει» - και δήλωσε πως το κόμμα του θα ζητήσει διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο γι’ αυτήν την διάταξη, όσο και για μερικές ακόμη, και επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ