Πρόταση ΥΠΕΚΑ για αυστηρότερους ελέγχους σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 12:15
UPD:12:24

Τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις γειτονικές, θα ζητήσει η Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις γειτονικές, θα ζητήσει η Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη θα καταθέσουν στο Συμβούλιο τέσσερις προτάσεις:

-Να υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου όσον αφορά στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Στις προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνεται, μάλιστα, το «σενάριο» οι έλεγχοι στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, να γίνονται από όργανα εκτός Ευρώπης, όπως η Ομάδα των 20 (G20).

-Να διεξαχθούν stress tests στους 140 περίπου αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ευρώπη, με διαφανείς και ενιαίους κανόνες και με κριτήρια που να περιλαμβάνουν τη σεισμικότητα της περιοχής, την ηλικία των εγκαταστάσεων, τα συστήματα ψύξης και τον τρόπο αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

-Να αναθεωρηθεί επί το αυστηρότερο η Κοινοτική Οδηγία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

-Να ζητήσει η Ε.Ε. από χώρες, εκτός των «27», να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό προβληματισμό και να συνεργαστούν στα θέματα των ελέγχων.

Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει την πυρηνική ενέργεια από το ενεργειακό ισοζύγιο.

Οσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ο υφυπουργός σημείωσε ότι ότι οι ποσότητες αργού που εισάγονταν στην ελληνική αγορά από τη συγκεκριμένη χώρα έχουν αντικατασταθεί από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Αναφερόμενος ακόμη στις εξελίξεις στα διεθνή ενεργειακά σχέδια που συμμετέχει η Ελλάδα σημείωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια σε επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, τα κοιτάσματα αερίου του οποίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.

Την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα θα περάσει εξάλλου από δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και κατάθεση στη Βουλή.

Ακύρωση του τουρκικού πυρηνικού προγράμματος ζητεί ο ΛΑΟΣ

Το αίτημά του για την άμεση ακύρωση του τουρκικού πυρηνικού προγράμματος, με κύρια αιχμή του την κατασκευή αντιδραστήρα στην περιοχή Ακουγιού επαναφέρει ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Τα στελέχη του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, Α. Σπίνος και Μ. Τσιριγωτάκης με προσφυγή που κατέθεσαν στις 7/12011 ζητούσαν από την Ιταλίδα Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου κ. Εrminia Mazzoni να φέρει επειγόντως το θέμα προς συζήτηση.

Οι κ.κ. Αϊβαλιώτης, Σπίνος και Τσιριγωτάκης σημείωναν μεταξύ άλλων ότι η περιοχή αυτή της Τουρκίας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σεισμικότητας στον κόσμο, με καταστρεπτικούς και μεγάλης κλίμακας σεισμούς.

«Η δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού στα παράλια της Μικράς Ασίας θέτει περιβαλλοντικά προβλήματα και δημιουργεί κινδύνους για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στα Δωδεκάνησα και γενικότερα στο Αιγαίο», τόνιζαν, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων για το τουρκικό εγχείρημα, που όπως υποστηρίζουν «απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή