Επτά θανάσιμα αμαρτήματα

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 12:42
A- A A+

Με διάχυτο τον προβληματισμό τους γύρω από την ανθρώπινη κατάσταση η Αγγελική Στελλάτου και ο Σταύρος Γασπαράτος, στέκονται στην οδύνη της ανθρώπινης ψυχής. Με εργαλεία τους η πρώτη την κίνηση και ο δεύτερος τη μουσική, δημιουργούν μια παράσταση όπου οι δύο μορφές έκφρασης συμμετέχουν ισότιμα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η ενασχόλησή τους με τα «επτά θανάσιμα αμαρτήματα» γέννησε μια σειρά από βασικά, ενοχλητικά και μάλλον αναπάντητα ερωτήματα. Τι είναι σήμερα η αμαρτία; Πώς υπάρχουμε μέσα σ’ ένα κοινωνικό περιβάλλον που τρέφει και διεγείρει την απληστία ή την αλαζονεία ενώ ταυτόχρονα τις καταδικάζει; Πώς διαχωρίζει κανείς την απόλαυση από την ενοχή; Πώς ζει το σώμα την ενοχή αυτή και σε ποια τιμωρία αυτοϋποβάλλεται η «αμαρτάνουσα» ανθρώπινη ψυχή; Πρόθεση της ομάδας δεν είναι να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά να μοιραστεί με τους θεατές έναν κόσμο που προέκυψε από τη γοητευτική και ενδιαφέρουσα συνάντησή της με την αμαρτία.

Το κομμάτι χτίστηκε σταδιακά, με έμφαση στη συμπληρωματικότητα των δύο στοιχείων (μουσική-χορός) και στόχο την αλληλεπίδραση του ήχου με το σώμα, ώστε να μετατραπεί κι αυτό το τελευταίο σε μουσική. Όλοι μαζί έντεκα χορευτές και πέντε μουσικοί που θα βρίσκονται ζωντανά επί σκηνής επιχειρούν να δώσουν μια ευκαιρία στο «περιθώριο για λάθος», εκεί που η τόλμη και η ενστικτώδης επικοινωνία οδηγούν σε μια ειλικρινή κατάθεση.

Γνώριμα υλικά, όπως οι απλές, μικρές, καθημερινές κινήσεις, κρίθηκαν απαραίτητα και πλαισιώθηκαν από μουσικές φράσεις με κλασικό και ηλεκτρονικό ήχο, δημιουργώντας έναν ιστό από σχέσεις: χορευτές-μουσικοί, κίνηση-μουσική, μουσικοί-κίνηση, χορευτές-μουσική.

Ερμηνεύουν οι χορευτές Ιωάννα Αποστόλου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Ράνια Γλυμίτσα, Τάσος Καραχάλιος, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Ίριδα Κυριακοπούλου, Κατερίνα Λιόντου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιώργος Μποντάρης, Aleksander Qejvanaj, François Renault.

Μουσικοί οι Αναστάσης Μισυρλή στο τσέλο, Διονύσης Βερβιτσιώτης στο βιολί, Θέμις Συμβουλόπουλος στα κρουστά, Δημήτρης Χουντής στο σαξόφωνο, Γιώργος Πούλιος electronics.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μετά την παράσταση με τη χορογράφο Αγγελική Στελλάτου και τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο, συντονισμός Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Παραστάσεις 19 -20, 22-27, 29-31 Μαρτίου & 1-2 Απριλίου 2011 20:30

Προτεινόμενα για εσάς