Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Υεμένη

Μετά από αιματηρά επεισόδια σε διαδήλωση
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 18:03
UPD:20:21

A- A A+

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην πρωτεύουσα Σαναά.

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 25 νεκρούς, ωστόσο το Reuters αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 300, ενώ Γαλλικό αναφέρει 50 νεκρούς και 240 τραυματίες.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

Ο πρόεδρος Σάλεχ εξέφρασε τη θλίψη του για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μετά από τη σημερινή προσευχή και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και δεν άνοιξε πυρ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υεμένης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές, ενώ ανέφερε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν «ένοπλα στοιχεία» ανάμεσα τους.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να μεταφέρουν τη διαδήλωση εκτός του χώρου μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών των τελευταίων εβδομάδων.

Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι προέρχονταν από διαφορετικές κατευθύνσεις και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος προκάλεσε τους θανάτους.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές παραιτήθηκε από τη θέση του και από το κυβερνών κόμμα ο υπουργός Τουρισμού της Υεμένης.

Πρόκειται για το πρώτο μέλος της κυβέρνησης της Υεμένης που παραιτείται εν μέσω της κρίσης.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε «να δοθεί τέλος στις βιαιότητες» στην Υεμένη, ερωτηθείσα σχετικά με το περιστατικό.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση στην Υεμένη δήλωσε ότι μετά το περιστατικό «δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα αμοιβαίας κατανόησης με αυτό το καθεστώς και αυτός (ο Σαλέχ) δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραδώσει την εξουσία στο λαό», σύμφωνα με τον Γιασίν Νομάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή