ΙΑΕΑ: «Πολύ σοβαρή, αλλά σταθερή» η κατάσταση στην Ιαπωνία

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 18:39
UPD:19:25

IAEA: Η ραδιενέργεια δεν απειλεί προς το παρόν το Τόκιο

A- A A+

Πολύ σοβαρές παραμένουν οι συνθήκες στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, ωστόσο, δεν επιδεινώνονται σημαντικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Η κατάσταση στους αντιδραστήρες στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι παραμένει πολύ σοβαρή, όμως μετά από την τελευταία ενημέρωση στον Τύπο, δεν επιδεινώθηκε κατά τρόπο σημαντικό», ανέφερε ο Αντριου Γκράχαμ, ανώτερος υπάλληλος της ΙΑΕΑ. Πρόσθεσε δε ότι «η κατάσταση στους αντιδραστήρες 1, 2, 3 αυτής της μονάδας φαίνεται να παραμένει αρκετά σταθερή».

Ωστόσο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που θα βοηθήσει στην ψύξη των αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων στους αντιδραστήρες, δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί στην πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, η οποία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τον ισχυρότατο σεισμό.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιουκίο Εντάνο, δήλωσε ότι «προοδεύει, συνεχώς, η διαδικασία για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη μονάδα».

Την Πέμπτη, ελικόπτερα έκαναν αλλεπάλληλες ρίψεις θαλασσινού νερού πάνω από την πληγείσα μονάδα. Σήμερα, αυτές οι προσπάθειες επικεντρώνονται πιο πολύ στο κτήριο με τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 της μονάδας στη Φουκουσίμα.

«Αποδεσμεύονται μεγάλες ποσότητες ατμού, άρα μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι το νερό, που ρίπτεται συνεχώς, έφθασε και στη δεξαμενή τοποθέτησης του αναλωθέντος καυσίμου», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία.

REUTERS
Φουκουσίμα: Ρίψεις νερού για αποτροπή της τήξης

Ρίψεις νερού για αποτροπή της τήξης

Εξάλλου, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμάνο, δίνεται μάχη με το χρόνο προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.«Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο», ανέφερε ο Αμάνο από το Τόκιο μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

Το ατύχημα στο εργοστάσιο είναι πολύ σοβαρό και είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ, να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.

REUTERS

Σημείωσε ακόμη ότι συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου Tokyo Electric Power. «Του είπα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών είναι εξαιρετικά σημαντική. Του ζήτησα να δημοσιοποιεί περισσότερες (πληροφορίες). Μου απάντησε ότι θα πράξει αναλόγως», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

Παρά τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης ο Αμάνο υπογράμμισε την ανάγκη να χρησιμοποιείται η ατομική ενέργεια. «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μία πηγή ενέργειας που μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε.

Πάνω από 6.000 οι νεκροί

REUTERS
Σε μαζική φυγή τρέπονται οι ξένοι της Ιαπωνίας

Σε μαζική φυγή τρέπονται οι ξένοι της Ιαπωνίας

Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, οι νεκροί της καταστροφής από το σεισμό και το τσουνάμι έχουν φθάσει τους 6.539, ξεπερνώντας τους νεκρούς που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία (6.434).

Σήμερα, μία εβδομάδα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου και το φονικό τσουνάμι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 14:45 την ώρα δηλ. που σημειώθηκε ο σεισμός την περασμένη Παρασκευή. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επιζώντες, μέλη συνεργείων διάσωσης στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία να στέκονται ακίνητοι με χαμηλωμένα κεφάλια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να αποζημιώσουν συμβόλαια ζωής και όχι μόνον, αξίας μεγαλύτερης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν κεφάλαια αρκετά εντός της χώρας για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι παρακολουθεί πλέον στενά τις κινήσεις της χρηματαγοράς, μετά την ανέλιξη του γιέν σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ακούγονται περί παρέμβασης ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο η αλματώδης άνοδος του νομίσματος της χώρας σε σχέση με το αμερικανικό να οφείλεται στο μαζικό επαναπατρισμό κεφαλαίων από τις ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύψουν τα ιλιγγιώδη ποσά των αποζημιώσεων.

Περιορισμένος ο οικονομικός αντίκτυπος για την Ιαπωνία

Περιορισμένος ο οικονομικός αντίκτυπος για την Ιαπωνία

Τέλος, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τις εταιρείες και από τον ιαπωνικό λαό να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, την ώρα που η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη χώρα, Tokyo Electric Power, συνεχίζει να εφαρμόζει εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο υπουργός Μπάνρι Καέιντα ζήτησε επίσης από τις εταιρείες στη δυτική Ιαπωνία να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής στην πληγείσα περιοχή. «Σήμερα ζητώ από τις εταιρείες στην περιφέρεια Κανσάι και δυτικά του Κανσάι να αυξήσουν την παραγωγή από τα συνήθη επίπεδα», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή