Τα ακραία γυρίσματα του καιρού

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2002 14:38

A- A A+

Τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, η κεντρική Ευρώπη γνώρισε μια σειρά από θύελλες και καταιγίδες. Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτές οι καταιγίδες είχαν ακραία μορφή.

Οι ζώνες που επλήγησαν περισσότερο, στην Τσεχική Δημοκρατία και στην ανατολική Γερμανία, δέχονταν κάθε μέρα 100 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Η γη δεν μπορεί να απορροφήσει όλο αυτό το νερό, που προκαλεί πλημμύρες, οι οποίες ενισχύονται ακόμη περισσότερο από την υπερχείλιση ορισμένων ποταμών.

Αυτά λέει στην εφημερίδα «Le Monde» ο Ερνστ Ράουχ, επικεφαλής μετεωρολόγος στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Munich Re.

Οπως σημειώνει ο Ράουχ, το μετεωρολογικό φαινόμενο που βρίσκεται πίσω από τις καταστροφικές βροχές των τελευταίων ημερών είναι ένας αντικυκλώνας που λέγεται Σύστημα V B. Ο αντικυκλώνας αυτός παρατηρείται κάθε δύο με τρία χρόνια. Ξεκινά από τον κόλπο της Γένοβα, στρέφεται προς ανατολάς, περνά από τις Αλπεις, στη συνέχεια ανεβαίνει προς βορρά, έπειτα προς δυσμάς, προτού ξανακατέβει στη Μεσόγειο.

Φέτος, το V B είχε ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, εξ ου και οι τόσο σφοδρές βροχοπτώσεις. Λόγω της υπερθέρμανσης της γης, περιμένουμε στο μέλλον η περιεκτικότητα του αντικυκλώνα σε υγρασία να είναι ακόμη πιο αυξημένη.

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη γνωρίζει όλο και περισσότερες πλημμύρες, παρατηρεί ο γερμανός μετεωρολόγος. Στη Γερμανία σημειώθηκαν πλημμύρες το 1993, το 1995, το 1997 και το 1999. Οι πλημμύρες του 1997 μάλιστα, που έγιναν στον ποταμό Οντερ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ήταν πολύ σοβαρές.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί έτσι το γεγονός ότι τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα.

Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, που παρατηρείται και στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ακραίων φαινομένων πολλαπλασιάστηκε 4,3 φορές ανάμεσα στη δεκαετία του 1950 και τη δεκαετία του 1990. Την ίδια περίοδο, οι οικονομικές ζημίες που προκλήθηκαν από τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάστηκαν 7,3 φορές. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι οικονομικές ζημίες θα είναι όλο και πιο μεγάλες, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως.

Φέτος, οι ζημίες στη Γερμανία αναμένεται να φτάσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόνο το 10% καλύπτονται από ασφάλεια. Στην Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι ακόμη γνωστό το ύψος των ζημιών, αλλά οι άνθρωποι είναι ασφαλισμένοι σε μεγαλύτερο βαθμό από τους Γερμανούς. Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες θα είναι αρκετά μικρότερες από εκείνες που προκάλεσαν στα τέλη του 1999 οι καταιγίδες στη Γαλλία και τη Γερμανία, και είχαν φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ερνστ Ράουχ, υπάρχουν δύο εξηγήσεις για την έκταση της καταστροφής. Η πρώτη είναι ότι εκτίθενται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στα στοιχεία της φύσης. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, οι άνθρωποι θέλουν να ζουν δίπλα στο νερό, είτε πρόκειται για θάλασσα είτε για ποτάμια. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι πολλαπλασιάζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή