Συνεχίζεται η μάχη κατά της πυρηνικής απειλής

Ιαπωνία
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 13:31
A- A A+

Συνεχίζονται οι τινάνιες προσπάθειες για να αποτραπεί η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία. Στόχος των μηχανικών είναι η ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας, ένα ηλεκτρικό καλώδιο συνδέθηκε με τον αντιδραστήρα 2 για να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης, αλλά η παροχή ρεύματος δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Οι οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες νο 5 και 6 διατρήθηκαν για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου. «Λόγω των φόβων για συγκέντρωση υδρογόνου εκ νέου στους αντιδραστήρες νο 5 και 6, η Tepco άνοιξε τρεις οπές 3 ως 7,5 εκατοστών στις οροφές των κτηρίων όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στο αντιδραστήρα νο 3, που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος, καθώς σε αυτόν γίνεται χρήση τοξικού πλουτονίου. Για επιτυχία κάνουν λόγο οι μηχανική μετά από τρίωρη ρίψη νερού.

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας σε γάλα και σπανάκι

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν σε γάλα και σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι.

«Ραδιενέργεια που υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία, ανιχνεύτηκε σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος.

«Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφίας».

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων και σε ποιες περιοχές διανεμήθηκαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή