«Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση τη δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΣΔ στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε ότι το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η ΣΔ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης και στην μεταξύ τους σχέση και τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Βόρειο Αφρική έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι σημαντικός παράγοντας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.
Ο κ. Παπανδρέου μετά την εισήγησή του αναχώρησε για το Παρίσι, όπου με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, πραγματοποιείται σύσκεψη χωρών της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Β. Αφρικής για την ανάληψη συντονισμένης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης.
Την έντονη αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας μας στην στρατιωτική επέβαση στη Λιβύη εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς.
ΚΚΕ
Ακρως επικίνδυνη για το λαό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την «απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και το διαμελισμό της Λιβύης με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, τις βάσεις και άλλες διευκολύνσεις, με γνώμονα τα ειδικά και γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εμπλέκει την Ελλάδα σε ένα νέο γύρο οξυμμένων ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή».
Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει και στη ΝΔ, αλλά και τα κόμματα του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, που «συμφωνούν με τον ληστρικό πόλεμο και με την ελληνική συμμετοχή».
ΣΥΡΙΖΑ
«Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Καντάφι δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρβαρότητα μιας ΝΑΤΟϊκής επέμβασης. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλη τη Μεσόγειο».
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της Ελλάδας με οποιοδήποτε τρόπο, στη χρησιμοποίηση των εδαφών της και της βάσης της Σούδας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΛΑΟΣ
«Στην περίπτωση της Λιβύης, η κυβέρνηση να θυμηθεί την ρήση: "από πίττα που δεν τρως μην σε νοιάζει κι αν καεί...», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Δημοκρατική Αριστερά
«Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί με τον οποιοδήποτε τρόπο σε πολεμικές διαμάχες, λόγω και της ιδιαιτερότητάς της στην ευρύτερη περιοχή», παρατηρεί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φώτης Κουβέλης.
«Ο μόνος ρόλος της πρέπει να είναι η συμμετοχή της σε ειρηνευτικές διαδικασίες», συμπληρώνει ο κ. Κουβέλης.