Ιαπωνία: Κώδωνας κινδύνου για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 09:41
UPD:12:44

Η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΠΟΥ.

A- A A+

Η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κατοίκους της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης, την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν κι άλλες ανάλογες απαγορεύσεις.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ως 30 χιλιόμετρα», εκτίμησε ο Πίτερ Κόρντιγκλέι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα έχουν φτάσει σε άλλες χώρες. «Δεν μπορούμε να το συνδέσουμε με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί, πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος και όπως προανήγγειλε, ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εντός της ημέρας περισσότερες οδηγίες.

Το πρωί εν τω μεταξύ, αυξήθηκε και πάλι η πίεση στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες καταστροφές, και όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο εκούσιας διαρροής ραδιενεργού νέφους στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί η πιθανότητα έκρηξης.

Παράλληλα, όμως, υπεύθυνος της Υπηρεσίας γνωστοποίησε ότι από σήμερα μπορεί να λειτουργήσει, έστω και μερικώς, η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2. «Είναι πιθανό», είπε, «κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα, τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου» και εκτίμησε πως αυτό «θα βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον των τεχνικών», διευκρινίζοντας ότι «ανάμεσα στα συστήματα που μπορεί να επαναλειτουργήσουν, είναι και τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της πίεσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή