Λευκωσία: Επικουρικός ο ρόλος των βρετανικών βάσεων για τη Λιβύη

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 12:25
UPD:12:31
A- A A+

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επικουρικούς σκοπούς και όχι για τη διενέργεια επιθέσεων στη Λιβύη, διαβεβαίωσε ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης.

Την αντίθεσή του στη χρήση των βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες κατά της Λιβύης, εξέφρασε την Κυριακή και ο Πρόεδρος Χριστόφιας: «Η Κύπρος, και φυσιολογικά και διαχρονικά, αντιτίθεται στη χρήση των βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας. Αλλο θέμα αν πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες. Για αυτό δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, ασφαλώς, είμαστε υπέρ, αλλά και αυτό το θέμα είναι υπόθεση των λαών, είναι κυριαρχικό δικαίωμα και υπόθεση κυριαρχική των λαών αυτών των χωρών. Αυτή είναι η δική μας θέση. Δεν ευλογούμε στρατιωτικές επεμβάσεις ακόμη και αυτού του είδους».

Την αντίθεσή του στη χρήση των βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες κατά της Λιβύης, εξέφρασε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, «οι βάσεις είναι κυρίαρχες και μόνο με μια προειδοποίηση από πλευράς της Βρετανίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εμείς δώσαμε το μήνυμα στη Βρετανία ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν οι Βάσεις, διότι είμαστε αντίθετοι.

Ερωτηθείς εξάλλου, εάν η Κύπρος θα προσφέρει υπηρεσίες στην περίπτωση που ζητηθεί από την ΕΕ, ο πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως «είναι ξεκάθαρη η απάντηση αυτών των ερωτημάτων, διότι δεν υπάρχει ομόφωνη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ». «Αρα», συμπλήρωσε, «εμείς απευχόμαστε να μας ζητήσει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε. Να έχετε υπόψη σας ότι είναι απομακρυσμένη η Κύπρος από τη Λιβύη, δεν είμαστε ούτε Μάλτα ούτε Ιταλία. Κατά συνέπεια, δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε οι βάσεις να μη χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές ενέργειες. Ερωτηθείς για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για στρατιωτικό χτύπημα στο καθεστώς Καντάφι, ο κ. Χριστοφίδης εκτίμησε ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να ασκηθούν πιέσεις στον Μουαμάρ Καντάφι προτού αποφασιστεί επίθεση. Ήδη, σημείωσε, η Κίνα, η Ρωσία, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος αντιδρούν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Πάντως, όμως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα, η βρετανική βάση του Ακρωτηρίου βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, παρατηρούνται προσγειώσεις και απογειώσεις μεταγωγικών C-130 Hercules και αεροσκαφών E3D Sentry, αλλά όχι μαχητικών. Το πρωί της Κυριακής προσγειώθηκε αεροσκάφος E3D Sentry AWACS, το οποίο είχε απογειωθεί τα μεσάνυχτα και συμμετείχε στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή