Συρία: Πορεία χιλιάδων σε κηδεία διαδηλωτή

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 15:09

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην Ντεράα, στη νότια Συρία, μετά την κηδεία ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με κάτοικο της πόλης.

A- A A+

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην Ντεράα, στη νότια Συρία, μετά την κηδεία ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με κάτοικο της πόλης.

Στρατεύματα αναπτύχθηκαν στις εισόδους της πόλης καθώς οι αρχές προσπαθούν να διατηρήουν τον έλεγχο. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες για εξάπλωση των διαμαρτυριών και στην πόλη Ζασέμ μεταδίδει το Reuters.

«Οι διαδηλωτές άρχισαν μαζικά να πραγματοποιούν πορεία από το κοιμητήριο προς το τέμενος Αλ Ομάρι μετά τον ενταφιασμό» στην Ντεράα του 23χρονου Ράιντ Άκραντ, ο οποίος σκοτώθηκε χθες στη διάρκεια διαδήλωσης από τις δυνάμεις της τάξης. Πρόκειται για τον Πέμπτη διαδηλωτή που χάνει τη ζωή του κατά την καταστολή διαμαρτυριών στη Συρία.

«Επανάσταση, επανάσταση», «Θεός, Συρία, ελευθερία είναι το παν», είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Παράλληλα η Γαλλία καταδίκασε σήμερα για άλλη μια φορά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στη χώρα και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ατόμων που κρατούνται επειδή μετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας.

«Η Γαλλία καταδικάζει τη βία που προκάλεσε το θάνατο αρκετών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στη Ντεράα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε την «υπερβολική χρήση βίας» που προκάλεσε το «θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων» από την Παρασκευή στη Συρία όπου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια.

«Η Συρία πρέπει να σταματήσει τη ρίψη πραγματικών πυρών όπως και κάθε άλλη υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», τόνισε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, μετά τα βίαια επεισόδια στην πόλη Ντεράα, 120 χλμ. νότια της Δαμασκού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή